Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

miercuri, 1 august 2007

La B1TV, aseara.

Emisiunea Lianei Stanciu, tema: IN UMBRA PATRIARHULUI.
La un moment dat s-a pus problema construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Discutii despre locul ales, schimbat, controversat, revendicat... De ce, de catre cine, cum, din ce cauza.. Stiti si voi detaliile, nu le reamintesc eu. Cineva, parca George Roncea, a spus ca i s-a parut foarte mica Catedrala Patriarhala de pe Dealul Mitropoliei.
Si mie mi s-a parut!

Incercam sa adorm ieri dimineata, inainte de inmormantarea Patriarhului. Totusi, n-am putut renunta la un asemenea moment. Ma uitam ba pe Realitatea, ba pe TVR, ba pe Antena 3. Si, intr-adevar, la un moment dat mi-a trecut prin cap acelasi gand... Era prea mica.
Probabil sunt influentata de faptul ca am ajuns la Vatican, in si pe Bazilica Sf. Petru. O imensitate. O imensitate emanand un ceva anume inexplicabil, sacru, linistitor. Nu are rost comparatia... Asta au spus si ei in emisiunea Lianei... Iar credinta e credinta, cu sau fara edificii impresionante. Eu si altii ca mine stim asta, am inteles-o si din spusele parintelui invitat...

Si dau in alta. Sunt oameni care n-au insa rabdarea si aplecarea sa patrunda vorbele mestesugite ale unui preot in biserica sau invitat la tv... Nu e nimic nou in ceea ce observ, dar mai crunt este ca nu e nimic nou si modern nici in ceea ce spun si in felul cum spun preotii. Mai ales atunci cand isi propun sa dea povete, pilde, sa oficieze slujbe. Discursul lor este aproape de neinteles pt un mirean de la oras. Nepoata-mea nici macar nu stie ce-i ala "mirean"... :-) Noile generatii au nevoie de cuvinte pe intelesul lor, de povesti fara prea multe paranteze. Care copil se mai duce in ziua de azi cu bunica la biserica, duminica? Pe care il mai poti dezlipi de calculator, jocuri, reviste proaste?
Pana si Neagu Djuvara a scris "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri", in care a incercat sa spuna totul mult mai simplu, fara exprimari pretentioase, academice, specializate. Ba chiar a lansat-o si audio pe suport digital. Doar-doar or mai retine vreunii cate ceva.
Este deci o problema pe care o putem extinde oricarui domeniu. Indepartarea de spirit, traditie, valoare e o problema globala. Si, e drept, mai tine si de educatia din familie. Dar, oricum ar fi, tot cred ca si Biserica noastra are nevoie de o "aripa tanara". Iar Catedrala de pe Dealul Mitopoliei era destul de mica:-)

Asadar, nu e neaparat nevoie de San Pietro in Parcul Carol sau langa Palatul Parlamentului pentru a fi credincios. Dar, daca pana la urma se va construi Catedrala Mantuirii Neamului, ar fi bine sa mai existe enoriasi care s-o umple. Ganditi-va ca pana atunci se mai nasc niste generatii, care n-or sa mai stie nici ce-i aia "mantuire".

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu am vazut emisiunea insa avem nevoie de o catredala mult mai mare ca sa ne reprezinte ca popor si in care sa se desfasore evenimente mari de rugaciune,la inviere si e un lucru necesar pentru oamenii.

ortodocxia are dupa parerea mare probleme destul de mari in comunicare si cum se desfasoare slujbele.nu vreau sa fac o comparatie si nici sa sa spun cum gandesc eu ca ar trebui ci doar sa se uite la catolici,evanghelici,greco catolici si alti sa vada simplitatea si civilizatie.pana la urma trebuie facut ceva.ei nu mai vor sa schimbe insa daca ar fi tineri care ar avea putere in structurile biserici ar putea schimba si sa o faca ca la celelate religi mai din est.


cred ca noul PATRIARH ar trebui sa comunice mai mult cu oameni si sa fie in cat mai multe locuri.

eu ma duc la alte biserici si poate ar trebui sa fiu mai aproape de ortodocsie cea la care sunt inscris insa nu ma linistesc si nu e caldura care e la alti.

in ceea ce priveste copii cred ca ar trebui organizate intalniri cu ei separat si momente din slujbe pentru ei....