Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

vineri, 17 august 2007

Nu e pt. toti post-ul asta! Decat daca aveti rabdarea...

De la link-ul asta a pornit un dialog intre mine si adi, apoi intre adi si nelu': http://www.gabrielacretu.ro/lectura-obligatorie.html

Nelu (orice "calugar" ar fi el) ma determina si pe mine sa iau atitudine si sa-i explic exact de ce noi (eu, adi si chiar gabriela cretu) am considerat ca fiind trist felul in care Dictionarul explicativ ilustrat al limbii romane defineste femeia si barbatul, indiferent ca se explica termenii cu sensurile folosite cel mai des.
Doar comparativ luate cele doua intrari ale dictionarului, si tot ar fi jignitor pt femeie!

barbat
* persoana adulta de sex masculin, barbat de stat
* sot
* om puternic, curajos, de actiune
* curajos, voinic, puternic, activ
* care tradeaza barbatie, curaj, vitejie

femeie
* persoana adulta de sex feminin, femeie de serviciu, femeie la toate
* persoana de sex feminin casatorita, sotie, nevasta
* familie, femeia si copiii unei familii
* epitet pentru un barbat moliu si fricos
* femeie de strada, prostituata

Trei semnificatii ale "barbatului" sunt legate de cat de voinic si curajos este, cand de fapt oricum era nevoie doar de doua in sensul asta atat de "viril": "barbat" ca substantiv si "barbat" ca adjectiv. Pt ca de fapt sensul cuvantului "barbat", explicat prin "om puternic, curajos, de actiune", este folosit doar ca adjectiv, din cate imi pot eu aminti acum.
De ce nu s-a explicat, printr-un fel de analogie sau corespondenta, si "femeie" ca: om delicat, sensibil, neinteles, ocrotitor, etc sau alte caracteristici proprii sexului feminin? :-)) E adevarat ca nu se foloseste des cuvantul "femeie" in sensul de delicat, sensibil, etc. Sunt carcotasa acum. In schimb, stiu eu un sens al cuvantului, pe care il mai aud din cand in cand, care e onorant pt. femei si care e folosit tot mai des cu semnificatie de om puternic, curajos, de actiune, activ....

La femeie vorbim de doua explicatii in sens de "femeie de casa, mama" - n-am inteles necesitatea repetarii acestui rol al femeii???

Un alt sens defineste tot "barbatul" - oricum, aici nu sunt de vina autorii pentru ca unii barbati nu sunt chiar asa de voinici si curajosi:-) Iar asocierea lor cu femeia, vine din mentalitatea populara, deci recunosc din nou ca nu e vina autorilor. Dar, cel putin logic, se bate cap in cap cu definitia "barbatului" curajos si voinic, sa nu mai spun ca oricum jigneste tot femeia. Adica numind "femeie" un barbat molau si fricos e ca si cum definesti femeia ca fiind molaie si fricoasa..., nu??? Iar in cazurile astea oricum eu stiam ca li se spune "fetite", nu "femei".... Deci poate la cuvantul "fetita" trebuia adaugat sensul asta... Aici e vina autorilor, cred ca au gresit intrarea, totusi.

Pe de alta parte, asa cum spui femeie prostituata, poti foarte bine spune si barbat gigolo.... Adica: asa cum spui "mi-am luat o femeie", spui si "imi trebuie un barbat"... Trebuia neaparat adaugat si la barbat sensul asta de "prestari servicii sexuale", nu?

Asa cum trebuia adaugat la barbat si sensul de hamal, barbat bun la toate, muncitor cu ziua, mana de lucru, mana forte, prin corespondenta cu explicatia "femeie la toate". Sau doar in engleza e valabila expresia "jack of all trades"? Si aici exagerez putin. Intr-adevar in expresiile din limba romana nu exista barbat bun la toate, decat poate intr-o traducere a expresiei din engleza. Dar nici "femeie la toate" nu-mi aduc aminte sa existe!!!!

Despre asta era vorba, draga NELU', nu despre rolul femeii de mama... Pe asta il cunoastem si chiar ni-l dorim la un moment dat toate, asa cum si voi va doriti la un moment dat sa fiti tati. O dorinta si un rol transmise de generatii ambelor sexe.
Si, asa cum femeia este mama, asa si barbatul este tata. Asta inainte si independent de ocupatiile fiecaruia, ca sunt primari, presedinti, doctori, asistente medicale ( sau asistente medicale barbati) .
In plus, da-mi voie sa iti aduc la cunostinta ca in societatea si timpurile in care traim noi, sunt extrem de multe familii in care femeia si barbatul impart totul in mod egal, inclusiv responsabilitatile materiale sau casnice. Sunt mame care au rol de tata si tati care fac treburi de mame.
Si nu cred ca D-zeu a lasat scris pe undeva ca barbatul este capul si femeia e trupul... Sunt familii in care deciziile le iau foarte des femeile sau casa este tinuta de ele chiar si material, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Asa cum exista si varianta inversa. Si, chiar daca vizai un sens metafizic sau metaforic al afirmatiei, mi-e greu sa fiu de acord cu veridicitatea ei. Lumea evolueaza. Daca pastram anumite obiceiuri sau raporturi umane de demult, ar fi insemnat ca si acum sa locuim in pesteri sau in societati sclavagiste! Sa spui ca asa a lasat D-zeu de la facerea lumii, este echivalent pentru mine cu acea convingere a unora ca "in spatele oricarui barbat de succes sta o femeie desteapta, puternica", AFIRMATIE CU CARE DE ASEMENEA NU SUNT DE ACORD.
In completarea indignarilor mele aduc in fata si comentariul lui Adi, ca raspuns la comentariul tau "crestin" si adaug ca nu sunt de acord cu ultima lui fraza, tocmai pentru ca eu cred in om ca individualitate, cu puteri si capacitati nebanuite si proprii fiecaruia indiferent de sex, dar ii respect opinia, asa cum respect si opiniile tale:

exact abordari de genul asta conduc la perpetuarea stereotipurilor de genul ”femeia sa stea la cratita, barbatul conduce, barbatul e intelept, bla, bla”. si ca sa nu vorbim in teorie, uita-te si tu pe statistici sa vezi cate femei sunt batute de catre ”sotii intelepti”, uita-te care e venitul mediu comparat intre femei si barbati si alte din astea. e vorba de realitate, nu de vorbe goale. daca era dupa ”crestinii” ca tine, femeile n-ar fi votat nici acum. basca sa apara cazuri atat de ciudate ca finlanda cu presedinte femeie si peste 40% din membrii parlamentului femei, sau germania cu angela merkel cancelar. ba mai mult, sunt sanse sa vezi si culmea puritanismului , SUA conduse de o femeie, Hillary Clinton. Te asigur ca toate se descurca si in postura de mama. Ar trebui sa-ti pui niste intrebari serioase legate de interpretarea textelor crestine, asa incat sa realizezi ca ortodoxismul nostru este ”cam ” discrimintoriu cu femeile, in timp ce catolicismul si protestantismul nu. mai degraba ne asemanam cu islamul. asa ca mai gandeste-te inainte sa arunci insulte din astea asupra genului feminim. singura diferenta dintre cele doa genuri tine de forta fizica. mental, s-ar putea chiar sa stam mai prost, noi, barbatii

P.S. DEXI - Coordonator ştiinţific: Eugenia Dima; Autori: Eugenia Dima, Doina Cobeţ, Laura Manea, Elena Dănilă, Gabriela E. Dima, Andrei Dănilă, Luminiţa Botoşineanu.
Varianta italiana a dictionarului, de care zice Adi, nu mai vreau sa stiu ce autori are.

54 de comentarii:

c spunea...

"fetita" are mai degraba alt sens...zic si eu...

Dalia Pușcă Solon spunea...

Da, are si acel alt sens...>=) Dar poti spune si "ce, ma, esti fetita?"... In sensul dat de DEXI parca mi-ar suna mai folosita expresia "te comporti ca o muiere"... E discutabil.

Dalia Pușcă Solon spunea...

Nu ca "muiere" n-ar insemna, intr-un univers semantic, tot femeie...Dar acest "muiere" capata deja alte sensuri in ziua de azi, de care eu ca "femeie" nu sunt foarte mandra. Din nou insa cred ca e gresita intrarea:-) sunt carcotasa, stiu...

Garfield spunea...

buna ziua si ma scuzati ca intervin:)
am si eu ceva de spus.. despre asa zisa discriminare si asa zisul misoginism.

mai tata, sa ne intelegem: in societatea de la inceputuri, avem asa: barbatul, vanator si pescar, cel care aduce haleala si care protejaza restul tribului, cel care pleaca dimineata si care vine seara cu papica. lucru care cerea o forma fizica buna, o indemanare si o organizare buna. munca in echipa de asemenea e importanta, etc... pe de alta parte avem femeia: nu pleca la vanatoare deci nu avea nevoie de un fizic adevcat vanatorii. deci statea acasa, pazea copiii si restul "casei", avea grija de imprejurimi. interactiona cu celelelte femei si culegea fructe din jurul casei. i s-au dezvoltat alte aptitudini, o vedere periferica buna, o senzitivitate desavarsita si capacitetea de a "citi" starea celor din jur, lucru necesar pt a prevedea pericole, a ajuta copiii si a interactiona cu restul tribului.

in cuplu, femeia era cea care avea grija de pui, barbatul ii proteja pe amandoi.

asaaaaa. acum. e normal ca unele functiii au nume la masculin. cand s-au inventat denumirile barbatii le faceau din pricina faptlui ca la inceput, barbatii se ocupau de treburile importante, ca sefi de trib, apoi tot ei faceau muncile grele (vezi miner, fierar betonist etc). fdemeile nu erau implicate in societate decat la modul familial. barbatii studiau, erau organizatorii societatii... ei, va cei ce protejau tribul, au fost sefi, apoi au aparut primarii, politistul , profesorul si doctorul care alcatuiau varful piramidei.

apoi, pentru ca lumea a evoluat SI NEVOILE AU CRESCUT (nu ca voiau femeile sa sparga carbuni in mina sau sa conduca tribul, ci pentu ca era nevoie de "personal", sa creasca productivitatea) femeile au avansat in societate, au inceput sa munceasca la fel ca barbatii (cinste lor si pe cat au putut au demonstrat ca se poate, mai putin treburile fizice, care le raman inca neaccesibile din pricina constitutiei lor firave).

asadar, asta cu feminismul este vrajeala: au ramas cateva blocate pe idee. acum incep sa intre in vocabular termeni feminini pt unele meserii. apropoo, de ce nu zice doamna cu pricina ca si miner, e tot masculin. sau soldat. sau explorator. sau marinar. astea de ce nu au feminin (pt ca barbatilor nu le trecea prin cap ca o femeie va sparge carbuni, nu ca sunt ei misogini, voiau sa faca ei treaba grea.daca erau misogini, le puneau ei la munca si stateau acasa sa culeaga smochine)... nu ca nu puteau, ci ca nu erau facute pt asta.

de ce nu se uita nimmeni ca femeile conduc unele firme, ca au posturi de doctor (ita), de primar (ita) etc... faptele conteaza nu sa cauti diferente. daca vreti diferente, uitati-va la alea fizice, si acum cui sa mai cerem socoteala?

VOI CONFUNDATI A FI EGAL CU A FI IDENTIC. pai barbattul cu femeia sunt egali de la inceputuri (nu se putea unul fara altul, si nimeni nu si-a pus problema ca e mai important decat celalalt, ma refer la rolul primordial de asigurare a perpetuarii si al dezvoltarii). DAca o femeie vrea sa fie egala cu cineva doar la alea bune, vreau sa zica ici asa: vreau sa vad femei betoniste, vreau sa vad femei miner, femei fierar, otelar, tractorist. nu mai exagerati, pentru Dumnezeu. aveti aceleasi drepturi ca barbatii... folositi-le nu incercati sa rastalmaciti. ca unii barbati sunt porci, e adevarat, dra ei sunt asa cu toti, si cu barbatiii si cu femeile...
sa fii identica ca femeie cu un barbat, e imposibil... egalitatea este eterna... toti mor la fel, toti respira, pot face aceleasi actiuni ... mai putin aptitudinile dobandite in ursul evolutiei care astea sunt, nu le putem schimba acum...

deci eu sunt pentru a gandi inainte de a vorbi...

si definitiile alea sunt.. hmmm... ma refer ca trimiterile la voinicia si vitejia barbatului sunt firesti. canbd vreiu sa fii puternic, ai in minte un mihai viteazul, un barbat puternic... barbatiii prin constitutia lor fizica sunt puternici, capabili de fapte de voinicie. atata tot... iar aia ca te porti ca o muiere, e ceva mai mult metaforic... adik femeile sunt mai firave, mai fricoase (lucru normal, ele in vechime erau protejate, si nu sunt capabile sa se apere singure- ca idee spun)... asa ca un barbat, care se presupune ca trebuie sa protejeze, sa ajute pe cei slabi, trebuie sa isi foloseasca aceste aptitudini... la fel cu femeia care trebuie sa fie senbsibila si senzitiva, sa comunice bine, sa fie indemanatica, aptitudini care au ramas in ea de-a lungul dezvoltarii omenirii...

nu uita de vorba "a imbarbata"... sensul este de a incuraja.. de pe vremea cand barbatii mergeau la lupte de aparare a tribului... mai nou acum femeile se duc si ele la lupte, dar asta e altceva...

asadar egalitate exista pe multe planuri...

pentru mai multe detalii, mai revin, acum am vrut sa ppunctez doar cateva idei cat mai scurte sa nu acaparez postul.

ps: ma surprinde ca unii din cei ce scriu despre asa zisele discriminari se numesc psihologi sau sociologi.... dar nu studiaza cu adevarat si motivele pentru care unele lucruri sunt asa cum sunt...


aia cu termenii la masculin e o copilarie, am spus mai sus de ce...

propun ca final una pentru cei care gandesc la teorii ale conspiratiilor: de ce termenul DUMNEZEU e la masculin?????

uite cum se poate merge pe o cale gresita... fratilor, faptele conteaza, nu idei trase de par.

Anonim spunea...

Din pacate Nelu este reprezentantul unei categorii destul de importante in societatea romaneasca si care reuneste deopotriva barbati si femei. i-as spune categoria patriarhala, influentata nu doar de religia ortodoxa, ci de o serie intreaga de factori socio-economici . Publicatii precum DEXI nu fac decat sa intareasca atitudinile patriarhale atat de raspandite in Romania. Sa nu uitam ca insusi presedintele s-a arata preocupat de scaderea populatiei ROmaniei, iar solutia lui a fost simpla: "sa le stimulam pe femei sa nasca", iar statul sa faca un efort financiar prin care femeile fara posibilitati materiale sa fie ajutate. E tipul de gandire limitata care vede doar un efect si cauta solutii superficiale, fara a ataca direct cauzele. Asa cum spunea si Dalia, toate ne dorim la un moment dat sa devenim mame, dar important e sa fim vazute si pentru ceva mai mult decat mame (chiar daca asta e intr-adevar incununarea unei vieti).
mai sunt si alte exemple insa de atitudini publice discrimnatorii la adresa femeilor:editorialul lui Cristian Tudor Popescu "Femeia nu e OM", editorial dintr-o revista glossy pentru femei care gasea justificari barbatilor care isi bat femeile, presedintele tarii folosind apelativul "pasarica" etc etc

c spunea...

aha.ma rog,nu stiu daca te-ai incumeta sa-i spui unuia mai primitiv "ce,ma,esti fetita?".nici apa buzaului nu te mai spala.acum na,depinde si de cum ti-e norocul.
imi place ca respectivul dexi are ca autori numai femei.mai departe,la definirea femeii m-a amuzat definirea "femeie de serviciu".dar sa nu va "simteti" prea jignite.saptamina trecuta un nene care baga pliante in cutiile postale m-a luat drept om de serviciu.ma jur pe viata mea ca nu eram imbracat corespunzator,si nici fata sau alte ustensile la indemina nu-mi tradeaza astfel de hobby-uri.
in pas cu tine,zic zoe, fii barbata.
altfel,un nebun arunca o piatra.i-o trimiti inapoi sau treci pe linga? cam greu mi-a picat fisa ca anonimul denumit nelu e acelasi care ma/ne invita la milostenie,sfaturi ortodoxe etc etc.si pt ca introducerea credintei si a invataturilor bisericii in prea multe subiecte cu care nu au legatura,imi pare cu regret dar nu am timp de pierdut aiurea.d-aia nu-mi place mie biserica ortodoxa.daca am nevoi spirituale,stiu unde sa gasesc o biserica,ca slava domnului s-au construit destule in imprejurimile unde imi duc viata de zi cu zi.si iarasi,sa-mi fie cu iertare,spitale nu prea am vazut sa se construiasca cu atita fervoare precum rasar bisericile.
ce are circoteala cu prefectura? te intreb.traim intr-o lume in care femeile incep sa reuseasca in viata pe propriile lor puteri.ceea ce e de salutat.sint bulangiu?

Arctic fox spunea...

Fara suparare, dar stilul acesta patriarhal s-a cladit si cu ajutorul femeilor. Numai sa ne uitam felul in care sunt crescuti baietii si felul in care sunt crescute fetele.... in special de catre mame. Asa ca.. Oricum, mi se pare naspa o discutie privind prioritatea unui sex sau a altuia. Radacinile trebuie cautate, probabil, la persoane / indiferent de sex / complexate, cu orizonturi limitate, vanitoase - cum se poate explica altfel dorinta de a brava, vomitand tot felul de chestii cu pretentii de vorbe de duh - nedezvoltate din punct de vedere social. Bun, scrie asa ceva intr-un DEx. Si ce daca? Se schimba ceva in jurul nostru numai din cateva cuvinte tiparite nu stiu pe unde? Nu. Se schimba pentru ca persoane imature gasesc un motiv in afara lor sa braveze, sa se asocieze cu ceea ce nu vor gasi niciodata in ele insele. Si, de ce nu, pentru ca oamenii normali ii lasa in legea lor, considerand ca nu merita sa-si piarda vremea cu ei.

Dalia Pușcă Solon spunea...

Sunt de acord cu tot ce spui tu, valentin... nu inteleg exact cine te-a suparat... Eu, cel putin, nu cred ca am facut vreo afirmatie prin care sa confund "a fi egal cu a fi identic", nu? Crede-ma, nu sunt vreo fanatica feminista. M-a inflamat doar comentariul lui nelu...:-)) Citeste-l!!!

Dalia Pușcă Solon spunea...

si nici n-am contestat anduranta, puterea fizica sau indeletnicirile proprii barbatului, spre deosebire de femeie. vorbeam de definitiile sensurilor celor doi termeni, din DEXI... si spuneam ca s-au omis unele lucruri sau s-au exagerat altele... si dadeam exemple... Doooamne!!!!!

Dalia Pușcă Solon spunea...

si mai sunt si in majoritate femei printre autori... deci, eu personal nu m-am gandit nicio clipa la vreo conspiratie... am incercat pe cat posibil sa ma gandesc strict la partea lingvista, semantica, lexicala, etc..., dand exemple - prin corespondenta, prin comparatie sau analogie. Mai citeste o data, te rog! Cele doua intrari din DEXI au totusi niste probleme, chiar daca nu le-am identificat eu corect!!!

Dalia Pușcă Solon spunea...

VA REAMINTESC TUTUROR CE AM SCRIS IN POST SI CEEA CE CRED CA E REPREZENTATIV PENTRU CONVINGERILE MELE: (...) eu cred in om ca individualitate, cu puteri si capacitati nebanuite si proprii fiecaruia, indiferent de sex.

Anonim spunea...

nu cred ca discutia despre termenii din dictionar poate fi redusa doar la existenta denumirilor unor meserii si la feminin si la masculin (aici gabriela cretu sublinia ca daca s-a putut pentru unii termeni de tipul presedinte de ce nu s-ar putea pentru altii). desi trebuie sa recunoasteti daca primul sens al termenului primarita e de nevasta primarului ceva nu e in regula(n-or fi in Romania multe femeile care detin functia de primar, dar ele sunt o realitate ).
era vorba de o publicatie normativa care perpetueaza anumite stereotipuri despre femei si barbati, stereotipuri tipice unei societati patriarhale.
ca femeile si barbatii nu sunt identici este evident chiar si pentru feministele pe care le blamati atat (eu una sunt mandra sa spun ca sunt feminista). problema care se pune e daca si femeile si barbatii beneficiaza de sanse egale in societate. din pacate in Romania persista mentalitatile care pun presiune asupra tinerelor femei sa se casatoreasca mai degraba decat sa faca o facultate sau sa nu divorteze de un barbat care o bate. nu spun ca asa e peste tot in romania, ca nu e si un numar mare al divoturilor, ca nu e un numar mare de femei care fac facultatea. spun doar ca exista aceasta presiune care sa o forteze pe femeie sa aleaga o solutie pe placul societatii mai degraba decat una pentru dezvoltarea ei individuala.din fericire numarul femeilor care se opun acestei presiuni este in continua crestere.dar nu trebuie sa ignoram si realitatea femeilor victime ale violentei domestice, a celor care sustin doar ele familia, a femeilor puternice, curoajoase, de actiune.

Dalia Pușcă Solon spunea...

si, inainte sa adorm:-), pentru Catalin: "altfel,un nebun arunca o piatra.i-o trimiti inapoi sau treci pe linga?"... Sincer, nu aveam inspiratie sa scriu despre altceva si, fiind vorba despre DEXI (eu am facut si fac. de limbi straine si sunt absolut pasionata), am decis sa ma joc putin cu LINGVISTICA si SEMANTICA... Imi pare rau ca nu s-a inteles:-)

Garfield spunea...

dalia, am inteles ca tu nu crezi in discriminare... cand m-am apucat sa postez, nu era niciun comentariu postat, deci cele dinaintea mea au aparut in timp ce scriam, asadar nu am facut referire la ele:)) nu sunt suparat defel... ca nu am motive :)

ma refeream strict la discutia ta cu nelu, si la ceea ce ai postat... adica definitiile, care mis e par depasite... orcice ar scrie in dex, nu reiese ca femeia nu trebuie sa fie medic (desi e termen la masculin)... asadar, noi doi avem cam aceleasi idei despre asta si am intels inca din postul trecut... ma refeream ca altii, femei si barbati, vorbesc din clisee, dina uzite... am incercat sa explic un pic cum su de unde vin aceste mici diferente (unele fizice altele care s-au perpetuat de-a lungul dezvoltarii umanitatii)...

deci, ca sa inchei :) femeile siu barbatii sunt dpua chestii diferite in unele puncte, dar foarte asemanatoare in altele. la fel ca barbatii intre ei sau femeile intre ele... restul sunt vorbe... urmariti faptele si realitatea (nu realitatea tv ci aia din afara tv :)) ce glumet sunt azi:))

ganditi frumos.. apropo, dalia, esti foarte draguta... :)

Dalia Pușcă Solon spunea...

Aha... Lasa, valentin, ceea ce am explicat poate va fi folositor altora care n-au inteles ce am vrut sa spun... Ti-am mai dat o data dreptate, oricum:-)

Dalia Pușcă Solon spunea...

gata pt mine! somn! la noapte radeti de mine daca ma balbai sau nu sunt in stare sa tin vreun breaking... va salut pe toti!:-) si eu sunt glumeata azi, nu?

Garfield spunea...

aaaaa, si sa mai zic ceva: in legatua cu sansele la anumite functii: se spune ca se prefera barbati.. ok, mai putin ca profesoare de limbi straine , de psihologi si in general meserii acre au treaba cu limbajul.. de ce? pentru ca femeile sunt superioare la capitolul asta... sa recunoastem. e vorba de diferente la nivel de creier, pe care nu le discutam, dar sunt, credeti-ma pe cuvant.

asadar cand cineva prefera un barbat, eu cred ca se gandeste asa: am un post, il dau unei femei, ea va naste, va sta acasa, ce fac cu postul pana vinea ea? legea ma obliga sa o reprimesc in functie cand se intoarce, deci pana atunci pierd timp si bani cu pregatirea altui om, pe care stiu de acum ca il voi da afacra peste un timp. iara tunci alta bataie d ecap, ca nu am voie sa il concediez fara motiv... cerc vicios, dat de legi tampite...

am mai observat ca la resurse mane sunt numai femei :)) e bine asa:))

Garfield spunea...

tot sunt carcotasii in concediu:) le tinem locul pe blog dcaa e ceva:)) glumesc desigur, sa nu fie balba prea grasa:)) in rest, toti mai gresesc:))


ps: codul ala de litere de la comentarii ma epuizeaza:)) abia il vad la ce oboseala am in mine:))))))))

adi_ocs spunea...

Domnule Valentin,
Ca tot vorbim de fapte (vorbele antropologice asa cum le-ati prezentat sunt destul de banale), va sfatuiesc ca mergeti sa faceti o ancheta in mediul rural sau in orasele mici si sa vedeti acolo care e rolul femeii. Sau uitati-va la fenomenul social "stirile de la ora 5"..Vorbim ca sa ne aflam in treaba de multe ori sau ca sa impresionam pe una, una, altul, alta

Garfield spunea...

draga domnule adi_ocs

pai ce au stirile de la 5 cu dezvoltarea omului??????????

anchete nu fac pt ca nu e treaba mea... eu studiez comportamentul omului in general, nu al unui grup (mediul rural)..
si revin ca sa ma intelegi, pt ca probabil ai citit gresit: chestiile alea banale sunt reale. ce e la sate e pt ca nu are lumea scoala si au fost indoctrinati (nu gasesc alt cuvant, scuze), e altceva... ca si pe tine daca te ia unul de mic si iti baga in cap ca femeile sunt niste fiinte inferioare, ca barbatul e buricul pamantului etc, o sa ajungi sa crezi ca asa e.... deci ce are una cu ailalta, ca sa nu zic altfel...

ce, daca unul o bate pe nevasta-sa, toti barbatii au ceva de impartit cu femeile???? stirile de la ora 5 sunt una, ce vb noi aci e alta...

eu vorbeam de motivele pentru care eu, tu, si fiecare din noi se comporta intr-un anumit fel, de ce are anumite predispozitii, date de cultura, de zona geografica, de educatie, de abilitati. Iar daca am spus lucruri banale, le-am spus pentru ca nu vreau sa folosesc termeni pomposi, iar altii sa nu inteleaga... dupa cum ai vazut , tonul este unul relaxat... nu ma fortez sa vorbesc, in geneal...
comentam si eu postul daliei, nu te supara pe mine, nu am vrut sa te ofensez cumva...

asa ca rolul femeii la sat este dat de educatie (lipsa ei ).... repet, daca asa au fost invatati nu e musai ca devine regula. sa explic, ca sa nu incepi iar sa ma iei la misto (desi faci o confuzie). asadar, e interesul barbatului ca femeia sa fie sanatoasa, sa o respecte, sa se poarte frumos cu ea... barbatul si femeia, in societatea aia primiticva de zici tu ca e banala si pe care nu o intelegi, cat de banala e, acolo se COMPLETEAZA unul pe altul... fiecare are rolul sau... barbatul face una, femeia alta... au nevoie unul de altul...
daca tu crezi ca barbatiii aia le bateau pe femei esti departe... aia nu le bateau pt ca aveau nevoie de ele sa fie in deplinatatea fortelor, sa fie fertile, sa fie apte de munca, sa ii ajute cu crescutul copiilor etc... asta e rolul mamei, al femeii in general in societatea primitiva.. vezi si tu pe la animale cu legea selectiei naturale...

asa ca degenerarea de la sate sau de unde zici tu nu e din pricina esentei umane ci din pricina tampeniei barbatilor sau a femeilor care stau sa fie batute sau ce o mai fi...

punct, ca deja ne intindem... :))

ps: si nu am sus ca nu exista oameni care discrimineaza... ci ca nu e REGULA.


PS2: oofff, iarasi codul de validare:))

Anonim spunea...

nelu'anonimu'
Da...e tulburator ca s-a editat un astfel de dictionar.Dar definitiile B vs F nu reprezinta Poporul Român.E o amprenta "personala??"acolo (culmea DEX facut de femei!!),care nu are legatura cu mentalitatea românilor.
Si eu consider nesimtite abordarile de gen:
barbatie,curaj-vs-prostituata
barbat de stat-vs-femeie de serviciu,de toate...uârt...
Dar ultima fraza [Ministru, doctor, prefect, primar, etc. nu au in continuare feminin, in limba noastra materna]pune capac la toate.asta m-a determinat sa scriu ex.comentariul.Extrapoland,reiese ca femeile in RO nu sunt sau greu pot fi femeie-primar,f-prefect,f-ministru,exceptie doctor.
Spaima femeii ca nu-i egala cu barbatul este alimentata artificial de conspiratori.
Cum au ajuns astfel de definitii intr-un dictionar facut de femei??!!
Prin ex.comentariul meu,am vrut doar sa ponderez nelinistile femeilor cum ca nu-s egale cu barbatii(mai ales la functii)nu le-as recomanda astfel de functii tocmai pentru linistea lor,pentru a-si conserva sensibilitatea si frumusetea caracteristice femeii.
o femeie cu o viata extenuanta,superactiva,caracteristica barbatilor,se va masculiniza.Prin egalitate!?nu cred ca femeile inteleg sa devina barbati.De aceea recomand tuturor femeilor sa se casatoreasca cu barbati(adevarati)nu clone,in felul asta barbatul ramane barbat ,iar femeia rm.femeie.
Deci ultima fraza e catalizatorul primului comentariu pe aceasta tema.
Repet,dictionarul e o conspiratie care are menirea de a destabiliza ordinea fireasca si in tara noastra.In vechiul DEX din 75' nu exista astfel de abordari.De asta n-am vrut sa dau apa la moara rauvoitorilor care au introdus astfel de mizerii in dictionarele noastre.Ne-au distrus invatamantul,vor sa sminteasca si femeia,ne-au subminat economia,a mai ramas Ortodoxia care mai tine unit Neamul românesc si ne mai conserva individualitatea.
P.S. Stiti ca din manualele de istorie a disparut ziua de I Decembrie 1918?
-despre Icoane stiti ca e posibil sa dispara din scoli.
-acuma ne-au borfait si dictionarele punand fetele pe jar...
-ce mai urmeaza???

c spunea...

diferenta dintre ocs si ionescu e fix diferenta dintre "domnule" si "draga domnule".si ma bag si io cu bani la pariu ca aceeasi diferenta e si intre virste...zic si io...ab ovo.oricum ocs a fost super fain,subtire baiat.dar nu-i suficient,pare-se.
io va rog tare mult sa incetati disputele astea,ca nu mai suport!sanchi :).hai mai cu spor,ca incepe sa imi placa.a coborit printre noi si propovaduitorul ion,mai trebuie sa apara si calugaru' nebunilor si gata,o punem de o ciuleandra.hai sa-nnebunesc...
cre ca o sa incep sa bag fitile ;)

c spunea...

"in spatele oricarui barbat de succes sta o femeie desteapta, puternica", AFIRMATIE CU CARE DE ASEMENEA NU SUNT DE ACORD.

amendez:"În spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie care nu s-a căsătorit cu mine". =))

CĂLUGĂRUL TEOFIL spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Garfield spunea...

adica cum, cataline? :))
vrei sa zici ca eu sunt mai mic? oricum ar fi, respect parerea lui ocs... crede-ma... sau te referei la nume?:)
nu ne certam, cel putin eu asa zic:)) doar disputam ceva:)
glumesc, ideea e sa nu fim rai...

a, apropo, vezi ca nu ma atac aiurea:) apropo de fitile... tin la gluume:)

c spunea...

hehe.speaking of devil.s-a reintregit familia.
ma duc sa iau un pumn de pastile.
cu stima.ratacitu

c spunea...

val:daca doar credeam,atunci nu "pariam".vezi tu...am siguranta aia a unui cetatean chel si burtos...hehe.si s-ar putea ca adi sa te lase sa "disputi" de unul singur...zic si io...;)

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CĂLUGĂRUL TEOFIL spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CĂLUGĂRUL TEOFIL spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

dhalia, scuza-mi ignoranta sau...orice ar fi ea...dar ce emisiune ai, de la ce ora?, in ce zile?, pe ce post?......(in afara de "sex and the city"- si asta din cind in cind- pt altceva nu pornesc televizorul...so far :) )

adi_ocs spunea...

@ Valentin Ionescu

Am inteles de prima data punctul dvs de vedere si cand am spus ancheta, ma refeream la una sociologica, in niciun caz de detectiv sau politist:)
Pentru a sintetiza, cred ca in cazul unor probleme grave in societate trebuie actionat pe masura si nu in functie de speculatii sau alte subiectivisme. Daca convenim ca avem o problema, singura solutie este o politica publica sau o campanie de raise awareness. Premisa de la care plecam este ca femeile inca sufera in RO de pe urma discriminarii de gen, asta si in domeniul asa-zis privat(adica in familie), cat si in mediul social(mai ales la serviciu). Sunt statistici, studii si alte referinte stiintifice care demonstreaza asta si care cantaresc mai mult(sau ar trebui) decat simple pareri care de obicei tin cont doar de experienta personala, de proximitate, de obisnuinta. Odata agreat ca avem o problema, trebuie sa o si rezolvam si sa nu adoptam o abordare strict conservatoare de genul "asta e traditia, asa sunt romanii", fapt care ar perpetua discriminarile. M-am referit la mediul rural si la orasele mici(foste monoindustriale) pentru ca acolo se manifesta acest fenomen preponderent. Ajungand la solutii, ca liberal as merge aproape intotdeauna pe calea raise awareness ca si implicare a statului. Numai ca, asa cum s-a demonstrat pana acum, campaniile nu au schimbat mai deloc speta, si nici macar perceptiile. In planul politicilor publie s-a facut doar minimalul, adica legea pe violenta in familie (in sfarsit "personal is political" si in Romania) si legea pe hartuire sexuala, care insa nu foloseste la nimic fiind extre de vaga. Mai departe, pe zona sociala, RO are si acum probleme mariin a-si armoniza legislatia la acquisul comunitar pentru ca pensiile sunt in continuare dicriminatorii, pentru ca, natural, barbatii "muncesc " mai mult. Asta si pentru ca nu se tine cont de norma dubla de munca a femeilor, ingrijirea copillor si alte lucruri pe care majoritatea romanilor le considera strict "femeiesti". Iata de ce, in opinia mea, este nevoie de mai multe eforturi legislative care sa regleze deficientele. POlitic in primul rand trebuie aplicata masura cotelor, asa cum au facut-o cu mult timp in urma campioanele la absenta discrminarilor de gen, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca. Daca ai o problema (doar 10% reprezentare parlamentara), o rezolvi asa(affirmative action), pe termen scurt. Restul sunt povesti, cum suntem mai nou anti political correctness ca e de bon ton si alte aberatii din astea. Barbatii trebuie pedepsiti mai crunt pentru mitocaniile de care dau dovada de multe ori (ceea ce numim mostenire latina, nu-i asa, si ni se pare si firesc) si sa ajute si femeile fara educatie sa constientizeze mai bine sansele pe care le au de a juca multiple roluri si nu doar cel de mama/casnica. Evident, daca respectiva femeie asa alege sa isi duca traiul, foarte bine, dar nu pe considerente fataliste/clasice romanesti ca "asa sunt romanii, femeia trebuie sa stea la cratita, sa aiba grija de copii si sa-si asculte barbatul". Biserica are un mare rol in questia asta, si ma refer strict la BOR, pentru ca este anormal tratamentul discriminatoriu al femeilor fata de barbati in practicile bisericesti. In mediul rural, acest fapt poate modela comportamentul social in general.

Poate am fost prea lung, dar am vrut sa clarific pozitia mea initiala. Stiu ca am plecat de la discutia despre DEXI, dar ma bucur ca am ajuns pana la a discuta problema reala a discriminarii de gen in Romania. Further comments are more than welcomed. Eu probabil voi raspunde mai greu weekendul asta:)(curiosii au putut vedea pe blogul meu cu ce ma ocup zilele astea).
Numai bine!

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dalia Pușcă Solon spunea...

Gabriela, Realitatea TV, stiri, orele 1,2,3,4,5,6 inclusiv.
Catalin, am vazut ca ai si tu un "loc" care pare, cel putin, un blog... De ce nu postezi? Sa te comentez si eu pe tine, nu doar invers:-)

c spunea...

hehe
ti se pare ca esti subtila ca se pot cistiga "doar 6 milioane"?

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
sam spunea...

dahl dear

ne jucam de-a cuvintele
de-a dictionarele

punem lumea pe jar
pe net

cand stim cu totii
ca femeile
fac povestea
de la inceput pana la sfarsit

si dupa aia
au si timp
sa arunce dileme jucaushe
ca asta de fatza

sa se prefaca
suparate ca dictionarul (alt substantiv neutru...)
le nedreptateste...

si uite ce multa lume
pune botique-ul
la subiect

:-)

chiar esti la tv, dahlia?
i mean, sambata noaptea?

sper ca nu
o sa ma uit acum

dar ar putea sa se gaseasca un barbat
sau doi
in televiziunea aia
sa ia ei turele de noapte
cearcanele
si sforaitul de pranz
;-)

Anonim spunea...

oh

chiar esti la tv
la 5 dimineatza

ce viata-i asta? :-)

oricum
n-ai pierdut
mare lucru
in bucuresti

lume multa
si multi copii
la motoare
barmani aberantzi
si muzica proasta in club a

in concluzie

buna dimineata
sau somnushor :-)

(desi, acum, pe bune,
ar trebui ca un utc-ist ca t*tulici sa ia el
turele de noapte
si sa lase oamenii cu viitor
sa-si vada de prieteni si nopti
in liniste
pe terase
ca e vara...)

Dalia Pușcă Solon spunea...

CATALIN, PACAT CA AI STERS TOCMAI ACEL COMENTARIU... CAND L-AM CITIT, MA MURIT DE RAS... PACAT

Dalia Pușcă Solon spunea...

writer, fieare dupa cum isi asterne:-)

sam spunea...

:-)

(vezi, ce ziceam mai sus (si mai devreme) despre intelepciunea feminina?...)

si totusi: de ce tocmai o femeie la jurnalele de noapte?

ai ales tu? iti displace fusul orar pe care ne gasim? e mai bine platit jobul asta? esti emotiva si nu poti vorbi in fata unei multimi mari de oameni? ;-) (imi imaginez ca pe la 4 e o audienta de i-ai putea invita pe toti la tine si-ar incapea in sufragerie...)

c spunea...

hmmmmmmmm.
auzi blondo,da' tu mai dormi mult?!ca vad ca urlu la luna de timpit pe aici.la pret de ora doispe,iti dormi viata?

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Garfield spunea...

@ adi_ocs...

de acord cu tine... foarte exact ceea ce ai scris... si eu ma bucur ca de la DEXi am ajuns de fapt la ceea ce conteaza cu adevarat.... sunt de acord cu tine ca daca recunoastem ca exista o problema, trebuie sa se faca ceva.. iar cel mai simplu lucru de facut in situatia asta este sa fim noi in primul rand exemple... daca ne comportam discriminator, nu putem avea apoi pretentia sa nu fim discriminati noi insine...

100% de acord cu tine...

si inca ceva, ar fi poate nevoie de un punct zero, sa o luam de la capat cu asa-zisa organizare sociala... s-au schimbatr mult datele de la societatea de tip pestera pana astazi.. ar fi cazul sa acceptam, intelegem si apoi sa ne asumam diferentele intre barbat si femeie... asadar a considera oamenii egali intre ei mi se pare firesc, normal... si obligatoriu...

aa, si sa nu uit, m-am uitat un pic pe blogul tau si e interesant... spar sa am vreme sa il citesc complet pana la urma... (am ceva probleme cu timpul :(()

apropo, daca pot intreba , cati ani ai?

Anonim spunea...

Dahl... lasa internetu' si odihneste-te ca breaking news-ul de joi noaptea (ala cu vasul scufundat) n-a iesit deloc cum trebe :)... ca tot ziceai ceva de asta!

adi_ocs spunea...

@Valentin Ionescu
25 cu o zi inainte de Ziua noastra nationala:)
p.s. mersi de consideratii
p.s.2 @Dalia
felicitari pentru postul asta, cred ca ai intrat in top cu atatea comentarii:)

Anonim spunea...

E si pentru mine postul asta!?
Va invit cu tot dragul pentru clarificari la mine acasa! Pe blog, se intelege; facem un meci...
Nu rezista serverul Daliei la cate as avea sa spun aici.
Mi-a facut enorma placere controversa; chiar daca nu este foarte originala, nici nu stiti cat este de necesara!
E semn bun atunci cand deja suntem sensibili la o tema!Poate mai schimbam cate ceva, pe ici pe colo,...

Garfield spunea...

@adi_ocs
pai inseamna ca suntem doi din aceeasi generatie:)) e bine ca nu se duce tara de rapa:) inca... sa nu zici acuma ca te pregatesti sa pleci:) (afara ma refer:))

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
adi_ocs spunea...

@Valentin Ionescu
Iti multumesc din nou pt consideratii. Nu, nu plec(inca), am destule angajamente de onorat pe aici, si nici nu pot spune ca imi dispace visceral tarisoara noastra.

Garfield spunea...

asa adi... si mie imi place tara , deci... bun ramas... poate mai raman si altii ca noi sa ne apucam si de treaba... ce au nemtii si austriecii si nu avem noi (intelegi ce vreau sa zic:) )