Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

miercuri, 29 august 2007

In Napoli e murdar! La noi "este" murdari....

Ma apucasem sa scriu despre mizeria din Napoli inca dinainte sa plec de acolo... Nu stiu de ce m-am oprit. Dar ma bucur ca am asteptat. Tocmai am realizat ca am o mare dilema: e mai bine ca la ei sau ca la noi?
Oamenii aia parca iau cursuri, cu liniuta de la capat, de... "cum sa murdaresti si sa imputi mai tare":
- Pentru un peisaj macabru al strazii si o mireasma ucigatoare, adunati cat mai multe deseuri amestecate, in saci de plastic si cutii, preferabil sparte, si aruncati-le pe toate lungimile, partile si colturile potecilor sau trotuarelor.
- Pentru o cat mai pestrita ornare a gardurilor si bordurilor, lasati asezonate bucati de ambalaje de plastic si hartie cu sticle de bere, fara nici cea mai mica intentie de a le arunca la un loc cu celelalte deseuri din sacii oricum rupti...
- Pentru atragerea oaspetilor si impresionarea lor pana la lacrimi, in zonele turistice ca Reggia di Caserta, presarati pe intreaga lungime a soselelor hartiute si hartioare sau alte ramasite ale civilizatiei... actuale.
- La colectare, toti gunoierii sunteti obligati sa adunati mai intai cartoanele. La al doilea drum, eliberati trotuarele de pet-urile cu o capacitate mai mare de 5 litri. Nu acordati atentie si prioritate resturilor menajere, animalelor moarte sau altor organice amestecate - cu putin noroc isi castiga pe bune denumirea de biodegradabile, in cateva zeci de ani...
- Toti responsabilii si autorizatii, furati fara remuscari fondurile pentru amenajarea gropilor de gunoi din vecinatatea minunatei metropole si, in afara de stoparea eruptiei Vezuviului, rugati-va si ca in scurt timp sa nu va loveasca vreo ciuma, dizenterie sau alta molima.

Oameni buni, Bucurestiul nu e murdar. Nu e murdar rau. Nu e murdar cum e Napoli.
Este absolut ciudat ceea ce se petrece acolo. Iar asta pt ca am observat, paradoxal, ca oamenii nu sunt murdari, ba din contra: sunt stilati, machiati, bine imbracati si foarte spalati. Spre deosebire de unii romanasi de la noi de pe meleaguri, care nu cu mult timp in urma "mi-au mutat nasul" o data in plus... Si la un moment dat poate chiar mi-l mutau la propriu, daca ma mai strambam mult din cauza mirosurilor combinate de transpiratie, mizerie, alcool, haine nespalate si alte "odoruri"......
Totusi, ca aspect macar, Bucurestiul si provincia nu sunt ca locurile din si de langa Napoli...
Asadar, in Napoli e murdar, la noi "este" murdari. O fi mai bine ca ei sau ca noi? :-)

42 de comentarii:

sulc.us spunea...

Sa se fi certat autoritatile locale cu maturatorii lor?? :-)

Eu unul prefer "mizeria" ce nu poate vorbi. Macar mizeria aia de pe strazi poate fi stransa, insa cealalta, mai greu sa o bagi la gunoi.

Anonim spunea...

hmmmm.asa e,ai f multa dreptate in tot cea ce spui.din pacate pt noi,asta este situatia existenta.oricit am incerca noi ca sa facem ceva pentru ca sa fie mai bine,ne lovim de chestia asta care traieste in noi ca popor,ca nu ne putem schimba felul caracterului pe care il avem ca popor.din pacate.e extrem de trist ca e asa.si iata,draga dalia,pina si intelepciunea populara a taranului de la satele din provincie,inca din antichitate a gasit proverbul necesar ca sa descrie sentimentul pe care il avem noi in suflet: cu o floare nu se face curatenie!
Deci,asa cum am spus mai devreme in expunerea pe care am prezentato,ma rog,mai degraba am scris ,se poate vede ca lucrurile nu sunt asa de simple.din contra!e mai complicat decit pare la prima vedere!!aici e vorba de lucruri pe care poate ca nici nu le cunoastem ca nu e la suprafata.evident,dupa cum sigur ti-ai dat seama si singura,aici e vorba,si nu numai la noi,dar in special mai ales la noi,despre tot felul de hoti nenorociti,o intreaga mafie dupa cum bine ai subliniat pe text unde ai scris parerile tale.
Noi ce putem sa facem este sa fim mai buni.macar sa incercam sa fim mai buni.si sa stii ca cind zic asa ceva nu ma refer neaparat la semnificatia pe care o are cuvintul „bun”.te asigur ca ma gindesc ca trebuie sa fim mai intelegatori uni cu altii,dar asta nu semnifica ca trebuie sa nu facem nimic cind vedem pe cineva de linga noi ca arunca pe jos o hirtie de plastic sau o sticla.indiferent din ce sint facute aceste obiecte pe care noi le folosim zilnic.fara sa ne gindim.intelegi draga dalila?poate ai putea sa faci o emisiune la televizor…scuzama ca iti fac aceasta sugestie,dar ma gindesc ca nu mai asa putem sa schimbam ceva in patria noastra in care traim cu toti.mai gindestete.eu m-as bucura daca cineva ar avea aceasta initiativa sa faca o discutie,sa ne spunem si noi ofurile pe care le avem,inclusiv aceasta problema spinoasa care este murdaria.si retine bine,cind spun murdaria ma refer atita la cea fizica cit si la cea psihica,care vine din interiorul nostru.
Scuzama ca m-am lungit cam mult,dar imi place subiectul si sper ca v-a fi dezvoltat.vezi,eu sunt un om simplu,pot sa spun.iar prin aceasta afirmatie pe care o dezvalui ma refer ca lucrez intr-o fabrica,am familie,nevasta si cinci copi,adica un simplu om pe care il vezi pe strada cind mergi.
Da-mi voie sa te felicit pt ce ai facut aici!sper sa nu te opresti din gindirea asta pozitiva care o ai.eu sint alaturi de acest de mers care il întreprindere tu.sper ca nu te deranjaza ca indraznesc sa iti vorbesc cu tu,adica asa mai familiar,la pertu cum se zice la noi…
Multumesc pt ca ai avut rabdare sa citesti!!!!daca ma publici o sa ma simt fuarte onorat.(ai putea sami trimiti si mie un ecsemplar din editia de maine?daca nu cumva cer prea mult,evident,ca nu vreau sa par de plasat)


PAAAA!!!!

Anonim spunea...

asta mi-aduce aminte de filmul ala "Mizerabilii".cam seamana,nu?

Anonim spunea...

Hmm... despre mizerie... pai a fost Steaua-BATE , meci pentru calificarea in Liga Campionolor... apropos, felicitari pentru rezultat... nu vroiam insa sa zic nimic despre asta, ci , ca tot veni vorba de mizerie, sa remarc suporterii stelisti care aveau afise si bennere ce spuneau clar : Grazie Lazio!!! ... de parca Dinamo nu erau tot romani... iar ca revers sau ca sa putem sa privim in oglinda sa mergem un pic pana in Anglia, la Liverpool pe Anfield , unde la meciul retur pe care Liverpool l-a jucat cu Toulouse... inaintea meciului s-a intamplat ceea ce la noi nu se va intampla nici in mileniul un milion si asta pentru motivul ca suntem inca babuini, suntem inca in pestera si asa vom ramane mult timp pentru ca ne place... mizeria : inainte sa intre jucatorii celor doua echipe pe teren, la statia stadionului se canta imnul echipei ( You'l never walk alone - e de-a dreptul superb, iar oamenii il canta din tot sufletul si nu ai cum sa nu te infiori )... de data aceasta , inaintea acestui moment , cei de la Liverpool au pus la megafoane imnul echipei din acelasi oras, (deci al echipei rivale !!!) in semn de respect si de omagiu pentru Rhys Jones , de 11 ani, fan al lui Everton, care miercurea trecuta , pe cand se intorcea de la un meci de fotbal, a fost impuscat si a decedat... cei de la Liverpool i-au invitat parinti la meci , au facut acest gest superb prin care au aratat ca fotbalul e mai mult decat orice un motiv de a ne apropia, iar fanii prezenti la meci ( ce ciudat pentru noi ! ) nu au huiduit, ci s-au ridicat in picioare si au aplaudat...
Englezii au mai dat inca o lectie de fair-play lumiii intregi, o lectie de "curatenie" pe care noi, vesnici balcanici nu o vom putea invata niciodata...

Anonim spunea...

asa e.ai perfecta dreptate un om.de parca nu am fi deja in mileniul 3...zici ca sintem salbatici.zici ca traim in secolul al treispelea.ca sintem balcanici,ca toate relele ni se trag de la turci si de la sovietici
si totusi:ce e de facut?aia ma intreb eu de cind am citit postul daliei...ca tare m-a pus pe ginduri

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

ce bine ar fi sa fie cit mai multi ca cei care au postat aici,inclusiv autoarea!cu asa oameni s-ar mai schimba lucrurile in tara asta.macar putin,dar totusi ar fi un bun inceput,nu-i asa?de fiecare data cind descopar oameni ca voi ma mai linistesc si imi trezesc speranta ca nu sintem o natiune ghinionista.
cred ca e cam tirzie ora si probabil ca nu mai e nimeni treaz.tocmai cind devenise interesant...
eh,asta este.dar poate vom continua discutia,totusi...ar fi pacat sa se incheie prematur.voi nu credeti?!

Dalia Pușcă Solon spunea...

Ai dreptate, adorian...
irina, multam' ca te intereseaza...
catalin, tu iar nu ai somn?;-)

Dalia Pușcă Solon spunea...

de ce ti-ai sters iar comentariile???

Anonim spunea...

credeti ca eu nu am probleme?!intreb...
cine zicea ca n-am probleme?!
uite aici probleme!va doare pe voi...!ca voi aveti treaba cu gunoaie,cu mizerii de genuri!
eu,un simplu om,un om banal,comun as putea adauga,ba chiar as indrazni sa ma denumesc drept o mizerie care sint,EU ma simt amenintat la viata proprie,intimitatea mi-a fost incalcata,am inceput sa vorbesc de unul singur,ma cert cu ala din oglinda,parul nu mai imi sta cum trebuie,totul,DAR ABSOLUT TOTUL MA DERANJEAZA!florile din balcon nu mai infloresc,fluturii nu mai e deloc,ma enerveaza ca ma bate soarele in ochii mei,viagra nu se mai da la compensate gratie lu' ministru ala,sergiu nicolaescu...si aj putea continoa la nesfirsit si la infinit.
SI VOI AVETI PROBLEME?! VOIII?!?!
nuuuuuuuu,deci simt ca innebunesc...
dar sa stii ca imi sinteti simpatici asa cum sinteti...

c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
c spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

ce aveti oameni buni de va certati asa dintr-odata?!
dalia,scuza-mi ignoranta,dar cine este calugarul?

Dalia Pușcă Solon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dalia Pușcă Solon spunea...

daca te uiti pe comentarii mai vechi, vei putea observa cine e calugarul. sau ii poti face niste trafic pe calugarulteofil.blogspot.com... sunt sigura ca iti va placea:-))

Dalia Pușcă Solon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

multumesc.iti voi urma sfatul,exemplul.
ma bucur ca nu esti chiar asa cum zice lumea.mi-ai demonstrat asta chiar acum.
imi place coafura ta!la ce salon ai fost?

Anonim spunea...

e foarte frumos aici!mai vin!
pot sa aduc si un prieten?

Anonim spunea...

e o atmosfera foarte antrenanta!
ma scuzati,n-am vrut sa va intrerup!


@ doina: asl,pls
@ irina: asl,pls
@ silviu: asl,pls

Anonim spunea...

@ irina: sweety,te fac o cafea mai pe dupa amiaza?sau un suc?o prajitura ceva...o vata pe batz...
huh,ce zici baby?

@ doina: te bagi si tu?

Anonim spunea...

@ marcelino: nu ti-e rusine?!PORCULE!

Anonim spunea...

@ doina: lasa ca ti-arat io tie...!
treci in casa imediat,re-ai a dracu de panarama

Anonim spunea...

@ gigi: nu da gigi,te rog io sa nu dai!nu mai fac!

Anonim spunea...

@ gigi: iar te-ai imbatat,porcule!

Anonim spunea...

@ gigi: asa gogule,sa moara fata mea,da-i,nu fii fraier!ca sa se invete minte!ca mie mi-a fost rusine sa dau,ca te cunosc,vorba ceea...
apropo,te scot la o prajitura?un cico,un prifcor ceva

Anonim spunea...

@ toata lumea:hai ma,va rog io,impacati-va!nu e frumos ce faceti!ce dracu ma copii,va vede lumea!si ce-o sa zica lumea?!e pacat de voi!doamne fereste,mai faceti vreo prostie...nu-i frumos!nu se cade!in primul rind ca va aude lumea!si in primul rind,respectati orele de odihna,ca oamenii mai si doarme la ora asta

Anonim spunea...

@ marcelino: nu merg ma,ca am baut tamîie pina acum.ramine pe data viitoare...nu te supara fratica,mincati-as gura ta

Anonim spunea...

@ marcelino: lasa marcele ca merg io cu tine!un suc, o alea alea...vedem noi dupa aia,ne descurcam ;)

Anonim spunea...

exact ceea ce spuneam:exact ca in Mizerabilii!

nu va e rusine?!aici e balamuc!si e putin spus!dar chiar asa,nu mai aveti pic de bun simt?
dati-o dracului de treaba!va credeam oameni seriosi!dar m-am INSELAT!
nu mai calc in viata mea pe aici!
SA VA FIE RUSINE!!!!

Dalia Pușcă Solon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@ marius: ba muciosule,pa tine nu tea invatat mata' cum sa vorbesti cu oameni in virsta?poate iti dau una peste ochi de nu te vezi!IA VEZI!

Anonim spunea...

@ dalia: acum ca tot ne-ai intrerupt...EL care? cel de sus? EL gigi? ca nu prea imi dau seama...vad ca ii faci cu ochiu' lu' nea marin,administratoru'.e om bun sa stii.si e bun la toate!asta conteaza!gestul in sine!intentia!ca sa zic asa

Anonim spunea...

mai dalia!
tu ai luat-o razna de tot?! delirezi?spune, ce ai?! ai inceput sa vorbesti singura pe aici?!ai vedenii,ce ai patit?!mergi fata la un control,verifica-te la cap,ca nu e in regula cu tine deloc!iti dau io un sfat,unde sa te duci si cu cine sa vorbesti...lasa ca o rezolvam noi,nu te las!da ma,daca zic ca nu te las,pai NU TE LAS!hai ca te sun acum.iti dau un bip ca sa ma suni tu inapoi,ca iar am ramas fara bani pe cartela,ca ultima data mi-ai raspuns si mi-ai mincat ultimii doojde centi...da ma...pai am bagat un chil de benzina si cu ce era sa mai incarc si cartela?!hai te pup!da ma,stai linistita...se rezolva!

Anonim spunea...

la toti care este:
de ce taceti?va contemplati problemuta?

Anonim spunea...

la cine poate si el:
dati-mi si mie un ban sa-mi iau o paine. neagra,feliata,de 36 de mii

Anonim spunea...

oricine vrea sa ma asculte:
a vazut cineva de aici filmul lunetistu' 2007 ? daca da,va rog sa-mi spuneti si mie ce se intimpla in ultimele 7 minute.

Anonim spunea...

@ marcelino:
ba tati,io voiam sa il vad,dar a inceput meciu' cu lazio.si de atunci tot stau si astept,ca poate le mai dam fro 3 ca sa ne mergem mai departe.ba marcele,io zic ca pina la urma tot ii batem!n-avem cum sa pierdem!
cu filmu' tau...imi pare rau moshule,nu stiu.

Dalia Pușcă Solon spunea...

NU VA MAI OPRITI SI VOI, OAMENI BUNI?

Anonim spunea...

se vrea a fi un talk show?

Anonim spunea...

probabil se vrea un fel de pentalog,ca nu poate fi numit dialog.o scalambaiala facuta de niste prosti,asta este.d-aia suntem unde suntem si nu suntem unde ar trebui ca sa fim,adica...in sfirsit,mai bine ma abtin,ca nu vreau sa ma pornesc in razboi cu toti timpitii.nu de altceva,dar mi-e mila de ei ca ii fac de ras...you know! -)