Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

luni, 10 decembrie 2007

Asa o fi? (traducerea ceruta:)

“It’s All About Love” (2003)
Regia: Thomas Vinterberg
Cu: Clare Danes e Joaquin Phoenix


Un film care spune totul despre ce suntem, unde mergem, ce vrem si ce ignoram sau habar nu avem… Si, poate, chiar nici nu e vorba de dragoste.



Aproape toti vor in ziua de azi sa faca bani, sa aiba profit si succes – ca intotdeauna, as zice – dar fara a privi inauntrul lor, fara ragaz si tihna, fara dorinta de a conserva si a pastra frumusetea, natura, valoarea sau sacrul. Omul modern nu se gandeste la niciuna dintre ele atunci cand vrea sa acumuleze.. Chiar si familia ramane o optiune suplimentara, care poate sa existe la un moment dat sau nu...Bucuriile, suferintele sunt surprinse in stiri si sunt intelese adesea ca simple fapte ale unui telejurnal. E ca si cum am merge pe o strada plina de cadavre catre propria noastra moarte, dar fara sa stim, sa constientizam, fara sa observam nimic in jurul si inauntrul nostru.
Iubirea e ultima si cea mai persecutata dintre sentimentele omenirii de azi. Mai putin importanta decat sexul sau succesul. Omul de azi a ajuns sa-si explice emotiile prin e-mail sau sms, sa povesteasca sau sa cunoasca viata lui si a prietenilor, vorbind la telefon. Interactiunea privirilor e din ce in ce mai rara, contemplarea cerului, a rasaritului sau apusului sunt insolite si considerate desuete... A visa, a zbura, a aspira, a transcede, cuvinte din ce in ce mai rare si mai putin intelese.... Eminescu a murit!?
Am vazut filmul asta... M-am uitat pentru ca mi se parea straniu. Nu intelegeam multe din elementele lui, dincolo de conflict si povestea de dragoste a protagonistilor. Am realizat ca omenirea si pamantul erau in haos si pe punctul de colaps. Dar mai mult decat atat, filmul arata o lume aproape de un dezastru atata in afara, cat si in interiorul ei, o lume care se stinge intr-un tablou grandios, sublim. Imaginile singure spun mai mult decat povestile filmului... O antiteza sinistra si ironica intre uratul omenirii si frumusetea Terrei chiar si in prag de catastrofa.
Cei doi stiu ca vor muri in inghetul global... Si totusi moartea nu li se pare o pedeapsa si nici o finalitate tragica. Poate pentru ca doar si pentru cateva clipe au regasit si au retrait ceea ce pierdusera : esenta...
Ideile mele despre lumea de azi s-au intalnit cu ale regizorului…Pe langa toate celelalte mesaje ale filmului, toate intr-o mare interdependenta, povestea de iubire frapeaza si se detaseaza… Poate pentru ca, intr-adevar, cel mai sigur, linistit si salvator loc de pe pamantul viu sau mort este in amintirile sau visele si sufletele noastre, in iubirea noastra?

8 comentarii:

CĂLUGĂRUL TEOFIL spunea...

DRAGA DALIA, TI-AM RECOMANDAT SA VIZIONEZI UN FILM CU NATALIE PORTMAN INTITULAT "V FOR VENDETTA". TE INTREB : AI URMAT SFATUL INTELEPTULUI CALUGAR ? :-)

c spunea...

asa o fi! me ne frega...;)

Anonim spunea...

Iti regasesc interesant comentariul tau la film dar totusi cred ca nu trebuie sa disperi.Viata va fii traita.

Dalia Pușcă Solon spunea...

da, da, da, tuturor:)

c spunea...

a fi sau nu a fii. precum mindrii fiii romeei

Anonim spunea...

dar tom degetel ai vazut?
sau ala cu vreju' de fasole...

Dalia Pușcă Solon spunea...

am vaaaazuuuuttt, am vazuuuuutt:)) si ei, precum fiii romaeeeeiiii.... iar alalalt era jack.

Anonim spunea...

nu inteleg nimic din ce informati, dar va asigur inca odata din nou de respectul meu de plin.
cu scuzele de riguoare, a-l Dvoastra Sincer atmirator