pentru ca subiectul e inca destul de caldut in starea mea de spirit si pentru ca tarisoara noastra are grija sa-l mentina asa la fiecare metru asfaltat sau nu de urbe, revin cu "cele doua romanii"...
stiati ca in buricul centrului istoric, intre coltea si sf.gheorghe, se desfasoara in splendoare o cladire noua cu vreo doua etaje care gazduieste o sala de sport si alte activitati de natura sa ne mentina sanatosi si frumosi?
stiati ca pe o laterala a ei se vede spitalul coltea, minunata bucata de arhitectura?
stiati ca pe cealalta laterala se asterne denivelata si rontaita de multe asperitati o strada cu niste cladiri asemenea ei?
stiati ca dintre "cladirile asemenea" unele sunt parasite, stand sa cada, altele sunt populate pe alocuri, tot stand sa cada? nu cunosc natura chiriasilor si situatia lor locativa legala, dar ce se vede pe geamul lor inauntru l-ar putea ingrozi chiar si pe borat cu tot kazahstanul lui!
stiati ca in fata cladirii, o strada nehotarata daca sa abunde in gropi, pietre sau pamant, cu sau fara baltoci si mocirla - in functie de vreme, se tine tare si decisa sa mai dea si in strada principala - aia care vine dinspre tineretului si unirii, se duce pana in inima domnului prim-ministru, merge mai departe la resedinta domnului presedinte si, depinzand de calea aleasa, se prelungeste catre mandra noastra casa a presei si unicul aeroport mai de doamne-ajuta? adica ulita aia, cea mai mare si mai lunga si mai importanta din capitala romaneasca?
stiati ca pe potecile astea secundare, alternand asfalt spart cu bolovani sau piatra cubica cioplita de secolele petrecute, se itesc cafenele, restaurante sau magazine moderne si scumpe, banci puternice in zidiri somptuoase, langa curti abandonate si murdare, case cu locatari galagiosi, scuipand seminte si injurand, ridicandu-si vocile si poalele in cap, ori pe ata la uscat sau pur si simplu batandu-se, oferind spectacol complet oricarui trecator, consumator, vizitator, turist?
stiati ca, daca nu sunt locuite, multele aglomerari de caramizi, retrocedate sau nu, se naruie sub apasarea ignorantei si nepasarii de ani buni?
stiati ca asa arata tot centrul vechi al orasului, daca nu chiar tot orasul si chiar toata tara romaneasca?
stiu ca stiati.
Un comentariu:
Draga mea Dalia, tocmai vazusem pe un blog, poze din Bucurestiul de altadata, anii '60, parca. Ce liniste, ce frumos mai era...si era infatisata o femeie imbracata cu stil si gust...strazile erau aerisite, plutea un aer de liniste, de normalitate...mi-a placut mult cum se prezenta Bucurestiul, cel putin in acele fotografii, care redau realitatea de atunci...***pacat de Lipscani ca il lasa in paragina, ar putea fi un loc grozav...
Trimiteți un comentariu