Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

joi, 26 februarie 2009

Tiganii - "adolescentii repetenti" ai Europei

Germania, Austria, Franta, Anglia, Norvegia, Italia si mai nou Elvetia!? Cam asta e parcursul "mediatic" european al romanilor dupa revolutie, nu? Or mai fi si altele, nu le mai enumar.

De acord ca sunt infractori peste tot, romani sau nu, tigani sau nu.
De acord ca ne trebuie o politica externa mai ferma si chiar un program de spalare a imaginii si pacatelor proprii mai mult sau mai putin umflate de mass-media din alte state.
De acord ca ne-am cam "tiganit" cu totii, in diferite feluri. De la nunti si botezuri, pana la programe si seriale tv, implicit bodegi si discoteci intregi de manele...
De acord deci ca avem probleme de valori si identitate atat afara, cat si in tara.

De acord si ca multi tigani sunt ca niste adolescenti repetenti greu de controlat, care chiulesc de la scoala, nici nu vor sa munceasca si care mai curand asteapta sa li se dea pe degeaba. Iar adolescentii, odata scapati din mana la varsta asta si poate ajungand si in anturaje dubioase, greu mai pot fi facuti oameni... Cati dintre voi n-ati avut exemple printre prieteni, in familie sau n-ati avut probleme de genul asta cu proprii copii?
De acord deci ca ne trebuie un program la fel de ferm si in tara, cat si afara, pentru toti romanii, mai ales pentru tigani - sa nu fim ipocriti.

Dar...
Pana la rasism!
Pana la a cadea si noi in pacatul celor care ne nedreptatesc prin alte parti!
Pana la a stigmatiza o intreaga rasa tiganeasca, pentru greselile unora dintre ei!
Pana la a le nega anumite valori si talente, care indiscutabil au facut parte din istoria noastra de secole.
Pana la a le refuza dreptul si capacitatea de educatie si includere sociala.
Pana la a rezolva situatia primitiv, ingust si violent, ca in secolele trecute.

Nu cunosc proportiile statistice ale tiganilor raufacatori versus tigani cuminti si onorabili. Nu cunosc nici cati sunt in si din tara noastra si cati sunt cetateni ai altor tari (vezi Ungaria mai nou)... Sa-mi fie cu iertare, dar Marian Cozma putea fi omorat in aceleasi circumstante si in Sicilia, de o banda de mafioti italieni. Iar, prin tarile europene, circula si fac multe rele si romani fara etnia rroma agatata in arborele genealogic...
Iar Elvetia, ca si Italia, si alte state... cand suspecteaza un infractor, sa-l prinda si sa aplice legea!
Deci...
Sa nu devenim la randul nostru nedrepti si rasisti! Mai bine sa gasim solutii de oameni ai mileniului III, cu mintea deschisa si cunoscatori ai drepturilor omului, de oameni care vad imaginea de ansamblu si stiu sa faca diferente, de oameni care stiu sa-si educe conationalii "adolescenti" greu de controlat, tigani sau nu.
Si, da, prin orice mijloace -diplomatice sau media - sa avem grija de imaginea noastra afara. Nu meritam atat de tare ceea ce ni se intampla!

P.S.: Ca raspuns la ceea ce “circula puternic pe net” si a ajuns si pe mail-ul nostru RTV…

7 comentarii:

Anonim spunea...

"Sa-mi fie cu iertare, dar Marian Cozma putea fi omorat in aceleasi circumstante si in Sicilia, de o banda de mafioti italieni. Iar, prin tarile europene, circula si fac multe rele si romani fara etnia rroma agatata in arborele genealogic..."
Vrei sa fii diplomata, pacifista, nu? :) Am vazut cateva cifre statistice la un moment dat si, sa-mi fie cu iertare, nu-ti dau dreptate.
Iar mafiotii aia sicilieni sunt tot un fel de rromi pentru respectivii. Nu degeaba nordul italic vrea sa se separe de ce are tzara aia de la Napoli in jos.
Nu sunt rasist, PE CUVANT.
Ai dreptate: e nevoie de un program foarte complex de socializare si educare a rromilor aici, in Romania. Dar ce-i al lor... ramane al lor.
Intrebare: daca intr-o facultate s-ar infiinta clasa dedicata exclusiva studentilor romani, ce-ar zice rromii? Clase formate numa' din rromi exista. Deci? Discriminare, dar in sens invers, sa nu ne mai imbatam cu apa rece.

Dalia Pușcă Solon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate: sunt si tigani extraordinari in tzara asta, asa cum sunt si destui romani de ascuns sub presh. Insa paritatea buni-rai e inversa la tzigani fatza de romani. Iar asta, cu toata socializarea serioasa de care ar avea parte, nu se va schimba in mai putin de 3, 4, 5 decenii.
Am si eu prieteni tzigani si nu mi-e rusine cu ei; le strang mana si-i respect. Dar ceilalti? Ceilalti sunt mai multi, din pacate.
Si inca o data ai dreptate: nu vrem sa devenim ca italienii cu gura mare.

Dalia Pușcă Solon spunea...

este si cum spui tu... post-ul meu a fost o reactie la rasismul unora.

Anonim spunea...

Stai asa! Ai sters primul tau comentariu ca sa para ca vorbesc singur pe-aici? :))

Dalia Pușcă Solon spunea...

nu, nu vorbesti singur. pe asta l-am sters din greseala.

Robert Calinescu spunea...

Felicitari pentru noua coafura:) Super:)