Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

duminică, 15 februarie 2009

Nu e corect "eu MA repet"

Nu e corect "a se repeta" in cazurile "eu ma repet", "tu te repeti", "el se repeta", etc... Se spune asa si este reflexiv doar in situatii gen: a se repeta o intamplare, un eveniment... Eu, ca om, nu ma repet, ci repet!

M-au innebunit toti, mai nou gresesc toti.
Cred ca in curand si gluma noastra proasta cu "ce te razi" o sa ajunga sa fie luata de buna.

15 comentarii:

Florin O. spunea...

Nu e corect "vroiam" dar aparent toata lumea spune vroiam si daca zici voiam ai sansa sa te si corecteze vreo 2-3.

Hmm, apropo, vad ca nu mi-ai spus ce vrei. :)

Anonim spunea...

Dar nu ar fi minunat sa ne putem repeta macar o data? Ca oameni...

Robert Calinescu spunea...

Interesant postul asta. Ma lovesc de aceeasi problema mai mereu:) Si chiar ma cert cu lumea pe tema asta:)

Rugaminte : pot sa preiau postul si sa-l pun la mine pe bog? Poate asa...o sa inteleaga prietenii mei ca nu sunt singurul "nebun":)

Astept un ok:)

R,

Garfield spunea...

cred ca ar fi o idee destul de buna ca moderatorii de emisiuni sa-i corecteze pe invitatii care gresesc (sunt unii care o fac si e bine asa)... desigur, si moderatorii care gresesc ar fi placut sa fie corectati de invitati. ar fi un inceput, poate mai pune mana lumea pe carte, macar inainte de a aparea pe televizor sau la radio, sau in ziare...

dar na, cine are curaj sa arunce primul piatra? ca nu poate un incult sa corecteze un altul... fara suparare, dar in afara de doi-trei oameni publici, restul sunt analfabeti, inculti sau nepregatiti... fara suparare...

Dalia Pușcă Solon spunea...

florin, ai dreptate si chiar ma bucur ca ai dat exemplul... si eu pana acum am facut greseala asta. stii de ce? pt ca "vroiam" vine natural (desi gresit) ca imperfect al verbului "a vrea", pe cand "voiam" este (corect) imperfectul de la "a voi"... doar ca greseala, pe care am descoperit-o si eu de curand, este ca de fapt imperfectul lui "a vrea" e "vream"....

Dalia Pușcă Solon spunea...

roberto, bineinteles ca poti.

Dalia Pușcă Solon spunea...

costiiiin, ba daaaaaaaa!!!! doar sa nu (ne) repetam si aceleasi greseli:)

Dalia Pușcă Solon spunea...

valentin, nici nu stiu ce sa raspund. sincer. ce observ la mai toti e ca, desi nu sunt musai inculti sau prosti, sunt delasatori... uita, dar nici nu fac nimic sa-si reimprospateze cunostintele. cateodata si eu mai uit sau gresesc, dar ma duc repede la dex sau doom sa-mi aduc aminte sau sa vad ce s-a mai schimbat...

Anonim spunea...

La ce bun? Am face alte greseli, chiar mai mari, poate. Mai bine sa ne repetam exact asa cum am fost. E ca filmul preferat, il poti vedea de doua, de trei, de patru ori, nu te plictisesti. Nu conteaza ca mai sunt si cateva scene enervante, care iti provoaca furie, neliniste, teama, la final ramai cu impresia ca nu ai pierdut timpul degeaba.

Dalia Pușcă Solon spunea...

costin, sincer as prefera sa si pot repara cate ceva...pe de alta parte, n-as sti exact daca si ce sa repar in asa fel incat sa nu determin consecinte si mai dezastruoase. pana acum mi s-a dovedit ca tot raul intr-un fel a fost spre bine, iar binele...ar fi putut fi si mai bine...deci grea alegere. si varianta ta e interesanta, dar pe la 80 de ani:))

Florin O. spunea...

Never look back. Keep walking. Fara sa te repeti, evident :)

Anonim spunea...

'vroiam' e corect!! vine de la a vrea

greselile gramaticale sunt tot mai numeroase si mai dese. dar parca e mult mai aiurea cand vezi carente de gandire, decat de vorbire.

e drept ca, in mod normal, gandirea se reflecta si in felul in care vorbesti. dar cineva care face greseli gramaticale nu e neaparat un prost.

uite un exemplu. hagi. vorbeste oribil, dar gandeste sanatos.

Robert Calinescu spunea...

Ce te-a suparat atat de tare de ai disparut de o saptamana? :)

Dalia Pușcă Solon spunea...

asa credeam si eu despre "vroiam", dar DOOM-ul spune ca imperfectul corect este "vream"...

Dalia Pușcă Solon spunea...

robert, citeste la belloeimpossibile, in "vorbe", de ce mai dispar cateodata...