Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

sâmbătă, 27 septembrie 2008

Prim-ministrul Jormaniei:

"Trebuie sa terminam cu tâmpenia cu grupurile de interese. Peste tot exista grupuri de interese. Mediul de afaceri este un grup de interese(...) Nu trebuie sa stigmatizam mediul de afaceri... Da, domnule, exista si care e problema?(...) Daca alimentam perceptii care nu sunt în acord cu realitatea atunci este evident ca acele persoane fac asta împotriva interesului general al României."

Copilul tau, fratele tau mai mic, nepoata ta, in general noua generatie: Atunci nu e nimic rau in a-mi cauta pile si cunostinte pentru a obtine un avantaj, un contract, altfel decat pe caile normale. Atunci nu e nimic rau in a face in asa fel incat sa fiu sigur ca voi castiga o "licitatie". Atunci nu e nimic rau in a incerca sa ma fac placut in feluri diferite, chiar necinstite in anumite medii sau "grupuri de interese" pentru a-mi atinge un scop intr-un mod necinstit...

Asta s-ar putea intelege din declaratiile de mai sus. Si, oricat s-ar referi strict la mediul de afaceri, imposibil ca acest mediu sa nu interactioneze cu toate celelalte medii. Doar naivii ar putea crede ca nu. Nu mai vorbim de motivul pentru care a fost facuta afirmatia si impotriva cui... Sau de necesitatea acestei izbucniri.
Imi pare sincer rau ca un prim-ministru face astfel de declaratii prin care, fara sa vrea sau sa-si dea seama, poate parea ca legitimeaza, recunoaste si sustine ceea ce poate fi numit chiar si coruptie, cu nuantele de rigoare.
E bine in schimb ca ne batem cu pumnii in piept cum ca ne-am lupta cu infama coruptie sau ne batem in campanii care mai de care mai anticoruptie.
Si, imi pare rau sa recunosc, dar ori cine face astfel de declaratii - mai ales un prim-ministru - explica foarte bine ceea ce vrea sa spuna si cam care ar fi diferenta intre "grupurile de interese" din mediul strict de afaceri si coruptia generalizata, ori mai bine si pentru mai binele nostru si al copiilor nostri se osteneste la modul cel mai "politically correct" sau diplomatic sa afiseze prea moralizatoarea si educativa tacere sau macar atat de hulita ipocrizie, ambele parca foarte necesare cateodata!

Atata timp cat expresia in sine, din motive destul de bine stiute s-a incetatenit ca avand un sens peiorativ, cred ca e foarte important ca distinctiile sa fie corect si foarte atent facute. Altfel, orice plod caruia abia i-au dat tuleii, care vrea sa-si impresioneze iubita si anturajul si care are ambitii de donald trump autohton, va intelege foarte prost si doar partea negativa a ceea ce inseamna interese de sau in afaceri... Cam la fel de prost cum a fost inteleasa si democratia in general la noi, dupa '89.

4 comentarii:

Alex spunea...

hmmm, ai dreptate, insa totusi nu pot sa nu remarc ca nu 100%... adik omul a spus si ca daca se respecta regulile "jocului" (legile tarii, ierarhiile stabilite de democratie si de concurenta, valorile si competentele etc) nu prea mai e nimic de comentat... adica nu prea m-ar interesa sa zicem ca fi-sa lu nenea presedintele ar fi ministrul de interne sau justitie (exemplu idiot, stiu, dar asa mi-a venit) daca nu ar mai coruptie, spagi cat cuprinde, infractiuni, daca nu s-ar mai fura absolut orice in tara asta etc etc etc... zic si eu acuma... si cred ca se lua un pic si de felul lui nenea presedintele de a apasa responsabilitatea altora. adik el saracut' ar fi facut atat de multe, ne-ar fi dus pe culmile dezvoltarii, am fi fost mai tari decat americanii sau martienii, insa nu l-au lasat grupurile de interese... iar el, nu-i asa, nu poate lupta singurel cu mafia... pentru ca da, saracutu', el nu are ca toata lumea un grup de inters pe langa el... are mai multe... :)
cam asa cred totusi ca a vrut sa zica nea' Tariceanu...
si da, politic vorbind, as cam fi cu liberalii, asta neisemnand ca tot ce fac ei e bine. din contra chiar... insa ca principii parca intr-acolo ar trebui sa ne indreptam...
ai grija de tine si sa scrii mereu... si mai mult ;)
weekend linistit !

Dal Octavia P spunea...

Alex, asta e ceea ce crezi tu ca a vrut sa spuna sau exact ceea ce l-ai auzit tu spunand in conferinta? E important! Adica... eu nu stiu cand anume a spus asta cu regulile jocului... Si, daca a facut-o, atunci da, ai dreptate...chiar daca nu 100% :))

Alex spunea...

cred ca a zis "regulile democratiei" ;) ...
oricum, subiectul e foarte delicat... si nu mi-a placut deloc chestia cu "tampenie"... mai ales avand in veere faptul ca la noi linia de demarcatie intre normalitate si coruptie (mai mica sau mai mare) este intotdeauna mutata dupa... interes :)
eh, am eu o vorba: noi sa fim sanatosi !
noapte frumoasa, Dalia !

c spunea...

offtopic
like your new look.like what you've done to your hair.;)
sar'mina si ma scuzati