Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

marți, 4 martie 2008

Cu caciula la doctor

Intotdeauna oamenii se caciulesc la usa medicului. Ca esti presedinte de tara sau maturator de strada, ajungi intotdeauna cu coada intre picioare la doctor, cu buzunarul golit si demnitatea (macar putin) pierduta. Iar medicii, prin atitudine, nu ne iau doar banii sau demnitatea, ci si speranta de viata.
Nu ma incapatanez sa acuz exclusiv si nefondat, dar observ. Nu vreau sa nu recunosc si exceptiile, dar semnalez trista regula.
Daca nu aveam sansa sa realizez doi ani o emisiune medicala in direct, cu invitati medici de marca, poate ca revolta mea ar fi fost si mai apriga. As fi ipocrita sa nu recunosc: intr-adevar, exista si oameni printre oameni!
Chiar si asa, medicii foarte buni din spitale sunt distrati si apucati, sunt asaltati si preocupati de zece pacienti deodata. Apoi, in timpul liber, sunt capiati sa ajunga la centrele particulare si orele suplimentare si extenuante din care traiesc cu adevarat. Si e de inteles! Isi mai dedica atentia conferintelor sau pregatirilor din strainatate, fara de care n-am avea acum oameni care sa practice laparoscopii, artroscopii sau sa faca transplaturi de organe...Si e de apreciat!

Buni sau rai, cu motivatii explicabile sau nu, toti sunt insa greu accesibili. La consultatie esti fericit daca ti se acorda zece minute. Atentia distributiva si spontaneitatea trebuie bine exersate de acasa, altfel risti sa pleci fara sa te dumiresti macar de ce anume suferi... Etapele unei endoscopii riguroase sunt sarite in viteza (fara anestezie e mai hazliu), iar asteptarea de doua ore pana la sosirea doctorului, intarziat bineinteles, iti roade stomacul mai rau decat ulcerul in sine. Exemplele pot continua, le stim cu totii pe propria piele. E clar, sistemul e dat peste cap, dezorganizarea si goana dupa bani sporesc confuzia.
Dincolo de sistem si lipsuri insa, pacientul infrant de boala merita un zambet sau macar mai multa atentie pe parte strict medicala. E un cerc vicios, iar vina nu e de o singura parte.
Totusi, orice ar spune personalul din clinici si spitale, sa fii om, sa vrei sa ajuti tine exclusiv de caracterul fiecaruia si fondul interior. Batranul sau tanarul deja cocosat de boala si probleme materiale n-ar trebui sa plece de la doctor cocosat si de prea multa umilire.

26 de comentarii:

c spunea...

orele suplimentare si extenuante, blondaaa ;)

ina bixade spunea...

Unul din motivele ptr. modul deplorabil in care pacientii sint tratati in Romania, o reprezinta, desigur salariile mizere ale personalului medical. Aici, numai o femeie de serviciu care lucreaza intr-o clinica, are salariul de 23$ pe ora...(7 ore ziua de lucru)plus beneficii care sint transparente pe hirtie, insa care adaugate la salariu, acesta se ridica la mult mai mare. Eu lucrez in dental field si vorbesc deci in cunostinta de cauza. Pacientii sint tratati impecabil si daca primesti bani spaga, cum s-ar zice, risti sa te bage la puscarie. Numai ca aici nu exista ca pacientul sa aduca asa ceva medicului, eventual se mai ofera flori sau cutie cu bomboane si asta in special in pragul sarbatorilor:) Sint legi clare si exacte care protejeaza pacientul. I love Dentistry, numai ca in Romania niciodata nu as fi acceptat sa lucrez in acest domeniu. No bine, darling, o primavara frumoasa iti doresc din New York City!!!! Ciao.

Dalia Pușcă Solon spunea...

u p s....:D greseala de blonda, clar!:) desi, decat sa-mi vopsesc parul, mai bine sunt putintel mai atenta data viitoare, nu crezi? multam' mult de pont. chiar mi-a scapat.

Dalia Pușcă Solon spunea...

Ina, sunt total de acord cu tine. Nu stiu daca, din ceea ce am scris, a reiesit partial si ceea ce spui tu, eu oricum am vrut sa sugerez asta.... apropo de caciulit, de buzunarul gol si al lor, si al meu ca pacient. situatia de aici nu se va schimba curand, poate niciodata, dar asta nu inseamna ca nu s-ar putea interactiona cu oamenii mai frumos, cu mai multa atentie...pana la urma, asta tine si de caracterul fiecaruia...

Anonim spunea...

Cand esti stresat caracterul are si el de suferit. Lucrurile nu sunt atat de simple. :)

Prin alte tari oamenii sunt mai simpatici si mai cu caracter din alte cauze. Chiar si cea mai amabila persoana o sa devina uracioasa cand e agresata constant de un mediu ostil. Cam asta e si definitia stresului.

Ina, dentistry e ok si aici too, darling. Spaga apare acolo unde sunt salarii mici. Si tot acolo unde sunt salarii mici si nivel de trai scazut legile sunt relative. Asa ca nu prea se compara New York-ul cu Bucurestiul. Bucurestiul nu se compara nici macar cu niste sate de prin Germania. Dar cica se merge in directia buna. Deci numa de bine din Bucharest!!!!

Dalia Pușcă Solon spunea...

Florin, de acord cu tine....dar ce te faci cu cei doritori de spaga din motive de salarii mici, care insa cer de la obraz sume uriase pe care amaratii nu si le pot permite sau care te trateaza oribil daca in plic n-au fost fonduri suficiente....si mai vin sa-ti si spuna ca ai dat putin. Sau cei care nu-ti fac operatia pana nu dai cat trebuie? stresul e de vina, o sa-mi spui, strict stresul schimonoseste caracterele, nu? Toata Romania ar trebui in cazul asta sa aiba un caracter mizer!

Anonim spunea...

Pai Romania cam are un caracter mizer. Si poti sa vezi asta foarte usor si foarte repede in administratie de care te lovesti mai des decat de doctori.

Tu acum ai o problema cu doctorii dar sunt probleme peste tot. Eu insa nu am auzit de un doctor care sa refuze operatia daca nu ia banul inainte. Am auzit insa de doctori prost pregatiti care au luat spaga si care au facut si o treaba proasta. Mie mi-ar fi frica sa ma operez in Romania. La cata spaga trebuie sa dai poti foarte bine sa te duci in Italia, Austria, Germania..

Dar tu postezi doar noaptea? :) Vezi ca si asta are o influenta asupra caracterului. :)

Anonim spunea...

Ceea ce ma dispera la medicii romani este graba cu care discuta cu pacientul. Totul e pe fuga, mereu am sentimentul ca nici nu e atent la ce i se spune. Nu mi se pare ca diagnosticul se bazeaza pe rationament, pe o analiza " a analizelor medicale". De asta vara am o problema pe care nu mi-au rezolvat-o 5 medici la care am apelat alternativ. Fiecare asculta in graba ce-i spuneam si-mi dadea rapid o reteta. Dupa fiecare tratament simptomele s-au exacerbat. In cele din urma am gasit pe net un profesor de la o universitate din SUA, care este autorul unor articole in care
prezenta, in urma unor investigatii pe un esantion destul de mare, efectele medicamentelor ce mi s-au prescris. I-am trimis un mail in care i-am descris simptomele, tratamentul dat aici, reactiile adverse pe care le-am inregistrat dupa fiecare tratament Nu speram sa-mi raspunda, dar ajunsesem la disperare si trimitindu-i mailul m-am autolinistit ca am facut tot ce e posibil. Incredibil, dar a doua zi mi-a raspuns, mi-a indicat ce sa fac si culmea mi-a zis sa-l tin la curent cu evolutia. Stiti vreun exemplu de doctor roman care ar face asta?

Garfield spunea...

ce sa mai spun? ai spus tu deja... e misto in romania:)

Dalia Pușcă Solon spunea...

florin, stiu care sunt efectele noptilor pierdute:(
ezry, ce exemplu frumos si ce medic sau, mai bine zis, ce om! sper sa-ti mearga bine refacerea!

Anonim spunea...

Na ca nu pot sa dorm. Cred ca si caracterul meu e pe duca. :)

Dar mai am si eu un exemplu frumos. Fetita unui coleg s-a nascut cu o problema la inima si a trebuit sa o duca in Italia pentru operatie. Pe langa serviciile cu adevarat incredibile din spital (doctorii chiar vorbesc cu tine, asistentele isi fac tot timpul treaba) sa vezi alta treaba misto. Spitalul avea o colaborare cu biserica care avea o colaborare cu comunitatea locala si cand veneau oameni din afara orasului sau din alte tari voluntarii le gaseau apartamente foarte ieftine de inchiriat. Pe care le inchiriau oamenii doar pentru situatii de astea.

Dar mai am si un exemplu nasol. Daca s-ar fi putut face analize ca lumea la noi in tara fetita lui nu s-ar fi nascut cu problema aia.

Ia ca mai incerc cu somnul.

ina bixade spunea...

Sa mai comentez si eu un pic, ca mie imi place sa comentez pe blogurile oamenilor:) Vreau sa spun ca in America the beautifulaa, sistemul medical e considerat totusi naspa(Franta e cea mai tare la acest capitol, cica) din cauza ca daca nu ai asigurare, esti cam disperat. Aici e f. scump o consultatie medicala iar cea de dental e un fel de lux. Ma rog, au ei medicaid si medicare ptr. cei mai anevoiasi si mai in virsta, dar ma repet, daca nu ai asigurare buna, e f scump. Sa dau un exemplu, cu privire la medicamente, un medicament pe care il iau cu asigurarea ce o am(asta ptr ca sint norocoasa) costa 5$, iar daca nu as avea aceasta asigurare, acelasi medicament luat pe cont propriu, ar costa 50$. Deci o mare diferenta. Cu toate astea prefer imperfectiunile si neclaritatile de aici, sint mai usor de indurat-suportat si ma simt in siguranta. Nu exista psihologia de spaga la doctor sau la alt serviciu public. Coruptia exista, normal, dar la un nivel mai mare si asta e alt topic. Oare ce sa mai comentez eu? Da, sa mai zic ca cei mai multi medici sint very professional, mai ales ca aici f usor ii dai in judecata daca iti aplica tratament gresit. Bine, ma opresc aici ca am comentat destul:). Good Bye

Alex spunea...

partea mea favorita e cand dupa vreo operatie in aparenta super-banala, aflam de la stiri ca nu stiu cui i s-a amputat piciorul sanatos, ca lu' altu' i s-a uitat un kil de servetele sau de vata prin el, ca unuia i s-a taiat, dintr-o regretabila eroare de cativa centimetri... ma intelegeti voi ce...
Offf, sper sa nu prea am nevoie la medic prea des... cu toate ca ii inteleg, fac atata scoala si pregatiri, invata mereu, se perfectioneaza, incearca sa fie cei mai buni, dar sunt platiti ca vai de mama lor... acelasi lucru si pentru profesori...
kiss u Dalia, ai scris real de frumos... Buna ziua si la multi ani pentru ieri !

Anonim spunea...

De ce nu coborati voi cu picioarele pe pamant Dahl?
Desigur, puteti sa va mentineti sufletele pe net/blog in acelasi timp. Spun asta pentru ca dincolo de faptul ca e simpatic si reconfortant, recunosc, sa scrii/si sa citesti in acest nou mod de comunicare parca totusi mai e mult pana cand capul iti va fi acolo unde iti sunt picioarele. Si invers. Cam criptic, dar inca nu am ajuns in Tibet. Ceea ce nu inseamna ca am renuntat punct

Dalia Pușcă Solon spunea...

Draga, ANONIMULE... Se poate sa ai dreptate! Dar, de ce nu esti tu deja in drum spre Tibet, in loc sa stai in acest nou sistem de comunicare si sa comentezi pe blogurile oamenilor necoborati cu picioarele pe pamant? De unde anume crezi ca am acumulat informatiile si experientele "minunate" povestite aici de noi, cumva de pe luna?
O sa vina o vreme cand macar un lunatic d'asta ca mine o sa faca si ceva concret in vreo privinta, nu-ti face griji!
Necriptic! Punct.

Dalia Pușcă Solon spunea...

Florin, multam mult, dar nu locuiesc acolo.

Anonim spunea...

la modul figurat sunt/cred deja in drum spre Tibet/sper. desi nu vreau sa construiesc o autostrada (comme chez nous en Roumanie) pana acolo, mai intampin ceva dificultati, ca sa fiu modest. dar poate ca am exagerat putintel ieri.sa mai iau o pauza totusi.

Dalia Pușcă Solon spunea...

ANONIMULE - oricine ai fi de-ti doresti anonimatul - eu am spus ca se poate sa ai dreptate!:) Dar, in falsa mea modestie as indrazni sa spun ca poate destinatarul nu a fost cel mai potrivit. Crede-ma, mai sunt si altii pe un drum catre propriul lor Tibet. Si cateodata drumul asta are mare legatura cu luna si stelele:)

Anonim spunea...

stelele verzi, dalie? sau te referi tangential la vechiul proverb romanesc, izvorit din larga intelepciune populara, gen cite in luna si in stele?! sau vorba presedintelui nostru traienica basescu...
io stiam ca toate drumurile duc la roma...nu va suparati, tibetul e capitala romeei? iar voi sinteti mareti fiii ai dinsei?
apropo, schimbam si noi subectu? hai sa mai forpim de niste arta

sa traiti bine, dragi compatrioti conlocuitori

sarumina si ma scuzati
cu macsima pretuire,
turbatu augustus apolodor

c spunea...

me-a esit un cos pe spate...ce fac cu el?!
intrebare: exista cosuri dupa moarte?

Anonim spunea...

no bine

Florin O. spunea...

Hmmm... Ce treaba are Tibetul cu scrisul pe blog? Lasati oamenii sa scrie bloguri! :)

Da' acum daca tot ati inceput sa vorbiti de asta :) Ce treaba are Tibetul cu luna si stelele? Eu cred ca tine mai mult de trecerea de niste praguri in viata, realizari sau cum vrei sa le spui, care iti aduc liniste in cap.

Dalia Pușcă Solon spunea...

Florin, dupa cum spune si anonimul nostru - nu ca tu ai fi mai putin anonim cu profilul tau restrictionat - ce-mi plac mie misterele si curajosii - asadar, Florin, NO, BINE!:) Vom mai scrie pe bloguri:) Iar Tibetul... lasa sa si-l descopere fiecare:)

Florin O. spunea...

Na ca am facut un semiprofil ca sa nu mai fiu acuzat de anonimitate. :)

Anonim spunea...

ca de obicei ...fiecare se exprima din alta perspectiva....daca ai fi medic lucrurile ar fi percepute cel putin mai nuantat...daca nu diferit

Dalia Pușcă Solon spunea...

@ovidiusc: nu stiu cui te-ai adresat exact...dar eu personal, daca te uiti mai atent, chiar am nuantat, chiar am amintit de motive temeinice ale unora sa fie ocupati, agasati, stresati sau obositi, chiar am recunoscut ca stiu medici foarte buni care imi sunt foarte dragi si pe care ii stimez...dar n-am cum sa spun despre toti acelasi lucru...Si, culmea, nu e vorba doar de medici, ci de personalul medical in general.
Deci ai dreptate, doar ca eu stiam ca am nuantat deja.