Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

marți, 8 octombrie 2013

De acum sunt pui de lup

Ce ma bucura pe mine este ca exista nebuni extremisti care urla chestii neplacute pentru urechile unora si nedigerabile pentru burtile statute ale altora. Chiar si daca nebunii sunt cateodata mult prea exagerati, nu-mi fac griji. Caci cine are minte poate discerne.
Stiu, sunt rea.
Dar bine ca vin altii sa ne impinga de la spate, caci noi ne limitam linistiti existenta la imperecherea dintre daci - niste barbari inapoiati, netrebnici si sarlatani - si romani - cei ce paveaza drumurile de aur ale occidentului... Nici macar 2000 de ani plini... Si luam aceasta onoranta "favoare" a istoriei ca si cum ar fi singura "mandrie" a unui popor ce parca isi cere masochist si incontinuu sa fie la marginea lumii si a civilizatiilor, din toate punctele de vedere.

M-am saturat sa aud ca unitatea si continuitatea limbii romane se datoreaza exclusiv Scolii ardelene sau aparitiei televiziunii. Precum spun unii ca au fost inventate limbi ca franceza sau germana artificial. Poate exista un sambure de adevar sa sustii asa ceva. Insa, limba romana pe un teritoriu atat de vast nu are nici macar un dialect, ci doar simple regionalisme, si chiar si acelea inteligibile pentru cei din restul regiunilor. Mai ales pentru un popor care a fost calcat, locuit, inchiriat de nenumarate stapaniri si hoarde vorbitoare de diferite alte limbi, este o minune aceasta unitate si intelegere chiar si a regionalismelor.

Nu stiu cine erau aceia care locuiau in zona Cucuteni acum 7000 de ani sau in zona Turdas din Hunedoara acum 4200 de ani, nici ce limba vorbeau sau cum isi trimiteau cerealele in China.
Stiu insa ca de curand am vizitat satele natale ale bunicilor mei de dincolo de dealurile Paclelor(asa cum se mai numesc Vulcanii noroiosi). Mama si unchiul meu mergeau pe acolo cu vaca la pascut cand erau copii "descaltati". Am privit in ochii rudelor mele si am simtit o chemare ciudata a pamantului. Ceva ce doar la Limba romana comentam ... pe text... E greu de descris sentimentul. Este poate sentimentul statorniciei.
Pentru prima oara in viata am simtit nevoia sa gasesc pamantul familiei. Si tot pentru prima oara in viata am realizat ca nu poti invata un popor intreg o limba sanatoasa si unitara in niste zeci de ani prin metoda "fara profesor -  in doar 10 pasi". Mai ales daca e si analfabet. E penibil. Ceva mai adanc, ceva mai vechi, ceva mai puternic, o baza solida exista dinainte!!!
Deci nu stiu cine erau cei de acum 5000 de ani. Poate erau extraterestri sau erau niste uriasi sau strabunicii strabunicilor nostri. Stiinta poate va dovedi ce si cum sau poate se va dovedi in continuare neputincioasa, ori ignoranta.

Istoria, ca de altfel si realitatea sunt subiective si scrise de fiecare om in parte intr-o versiunea ideala care sa corespunda nevoilor si valorilor sale de moment. Chiar si invinsii isi scriu istoria lor. Cat despre castigatori, depinde doar de unghiul din care privim...

Iar eu recunosc ca, da, m-am saturat de versiunea oficiala a Mioritei. Imi ajunge atitudinea umila si resemnata a "mielului" sacrificat.
De acum mai vreau sa fiu si pui de lup.


 link-uri utile

http://www.gandul.info/magazin/descoperire-in-romania-cea-mai-mare-locuinta-pre-cucuteni-datand-din-5200-5100-i-hr-11472525

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/cel-mai-vechi-oras-din-romania-mai-vechi-decat-piramidele-egiptene-video-11221230?fb_action_ids=10201355284618349&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Un comentariu:

Cosmin spunea...

și eu m-am săturat de umilul și nederanjantul.

mușcă mai departe, mp alătur.