Folllow the Rainbow

Folllow the Rainbow

luni, 3 decembrie 2012

Poftiti la Dumnezeul meu - Furie vs. iubire si compasiune

"Cel mai mare dusman al umanitatii: furia

Dintre toate emotiile cu care ne nastem, furia este primara si cea mai dificil de controlat. Indiferent cat ar fi de discreta, furia genereaza anxietate, defensiva si agresiune -- faimoasa reactie lupta-sau-fugi pe care o contine fiecare organism viu. Si daca la furia cuiva raspunzi cu iritabilitate -- dupa cum majoritatea creierelor sunt proiectate sa reactioneze -- problema se va inrautati sigur.
Furia intrerupe functionarea lobilor frontali. Nu numai ca vei pierde abilitatea de a fi rational, dar nici nu mai esti constient ca te porti intr-un mod irational. Cand lobii frontali se inchid, este imposibil sa ascultam cealalta persoana, ca sa nu mai vorbim de empatie sau compasiune. In schimb, veti simti ca aveti dreptate, si din acea clipa procesul de comunicare se rupe. Furia elibereaza o cascada de neurochimicale care distrug acele parti ale creierului ce controleaza reactivitatea emotionala.
Este nevoie de multa perseverenta si pregatire ca sa raspunzi la furie cu blandete, dar este exact ceea ce invatatorii spirituali incearca sa ne spuna de secole. Cand te concentrezi intens si constant pe valorile si scopurile spirituale, cresti fluxul sangvin in lobii frontali si cingulatul anterior, ceea ce face ca activitatea din centrele emotionale ale creierului sa descreasca. Atentia constienta este cheia si, cu cat ne vom concentra mai mult pe valorile interioare, cu atat ne vom putea lua mai bine viata in maini. Prin urmare, meditatia -- fie ea religioasa sau seculara -- va ingaduie sa va atingenti cu mai multa usurinta scopurile, motiv pentru care am dedicat trei capitole pentru a va invata cum sa exersati creierul pentru iubire si compasiune."

(da, stiu, unii  vor fi exasperati sau enervati, altii vor rade, altii vor lua la misto ideea, vor fi sceptici si destepti sau ironici si sarcastici nevoie mare sau pur si simplu indiferenti; iar la subtitlul de mai jos vor abandona lectura... :)
Prea bine, sa continuam:

"A avea credinta

Ca expert in neurostiinta, cu cat ma afund mai mult in natura creierului uman, cu atat imi dau seama cat este de misterios. Dar daca ar trebui sa aleg doua dintre lucrurile pe care le-am invatat -- ca doctor, profesor, sot si tata -- as spune in primul rand ca viata este sacra. Suntem intr-adevar determinati sa traim pentru ca fiecare celula din corpul nostru se lupta sa supravietuiasca si fiecare neuron din creierul nostru se straduieste sa devina mai puternic.
Al doilea lucru pe care l-am invatat este acela ca in spatele pornirii noastre spre supravietuire este o alta forta si cel mai bun cuvant pentru a o descrie este credinta. Credinta nu numai in Dumnezeu sau in stiinta sau in iubire, ci credinta in noi insine si in ceilalti. Credinta in spiritul uman este ceea ce ne face sa supravietuim si sa ne depasim limitele. Ea face viata sa merite sa fie traita si ii da semnificatie. Fara speranta si optimist -- sinonime cu ceea ce numesc eu credinta -- mintea poate aluneca cu usurinta in depresie sau disperare. Credinta este inradacinata in neuronii si genele noastre si este unul dintre cele mai importante principii de onorat in viata.

Unii oameni isi pun credinta in Dumnezeu, in vreme ce altii o pun in stiinta, relatii sau munca. Dar indiferent in ce credeti, trebuie totusi sa va confruntati cu o intrebare mai profunda: care este scopul si visul vostru ultim? Ce va doriti cu adevarat in viata -- nu numai pentru voi, ci si pentru lume? Si cum veti incepe sa faceti ca visul sa devina realitate? A avea speranta si credinta este esential, dar e nevoie de ceva mai mult: abilitatea si disciplina de a va organiza creierul in moduri care sa va motiveze viata. Studiile noastre asupra meditatiei au oferit cateva unelte de baza care va pot ajuta sa va atingeti acele scopuri si, daca le aplicati in viata, nu numai ca veti gasi ceva mai multa fericire, dar veti aduce si putina pace in lume."

Cum ne schimba Dumnezeu creierul - descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog; Andrew Newberg, Mark Robert Waldman

2 comentarii:

blogger.eu spunea...

Desi poate nu iti aduci aminte, a fost un timp in viata ta inainte de a simti vreodata ce inseamna furie si frica, un timp de pace totala si liniste. Incearca sa-ti imaginezi cum a fost acea stare de binecuvantare totala pe care ai trait-o atunci. Focalizeaza-te acum pe momentele descoperite mai devreme in procesul de evolutie spirituala, de frica si furie.

PS.Este micul meu sfat pentru tine, Dalia...o persoana inteligenta si extrem de frumoasa!
Hai, te-am pupat si ne revedem la urmatoarea postare, pentru ca ai un talent fantastic !

Dalia Pușcă Solon spunea...

Multumesc mult!:)
Sunt exact pe calea cea mai frumoasa!:)